Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Anna Amanda de 1ste

Leen Vandereyken (auteur)

Anna Amanda de 1ste

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Anna Amanda (11) moet altijd overal de eerste in zijn, maar zal zij ook de eerste zijn die de nieuwe jongen op school een zoen geeft? Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Anna Amanda de 1ste
Auteur
Leen Vandereyken
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Anna Amanda de eerste
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2009
91 p.
ISBN
9789044811667

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In de reeks ‘Lollipop’, boeken voor prille tienermeisjes, verscheen dit boek als zesde deel. Meisjesboeken deden het altijd al goed bij deze categorie, omdat jonge meisjes als geen ander op zoek zijn naar rolmodellen om zich aan te spiegelen. Anna Amanda vertelt over zichzelf en doet dat zeer zelfingenomen. Ze is nu eenmaal altijd de eerste, zelfs zonder dat ze er moeite voor doet. Ze beseft zelf ook wel dat het moeilijk is om zo iemand als vriendin te hebben. Maar ze zit dan ook vaak alleen op een bank op de speelplaats. En toch ook weer niet, want daar zit Ruby ook alleen te zijn. Gaandeweg, met gezamenlijke vijand Geneviève in het vizier, en om haar avances richting Robbie Rosco meer kansen te geven, groeit ze dichter naar de rode dropveters verslindende Ruby toe. Anna Amanda beseft pas laat in het boek dat dat echte vriendschap is. Ondertussen wordt haar ‘gouden lijst’, de lijst van alle categorieën waarin ze graag eerste zou zijn, alsmaar langer. Nummer een op de lijst is de eers…Lees verder
De 11-jarige Anna Amanda is altijd en wil altijd de eerste zijn of het nou gaat om tekenwedstrijden, rekentoetsen of miss-verkiezingen. Ze is daarom ook een eenling op school. Als Robby Rosco op school komt, wil zij de eerste zijn die hem zoent maar er zijn meer kapers op de kust. Onafhankelijk te lezen deel uit de 'Lollipop-serie' waarin Amanda merkt dat 'eerste zijn' niet altijd automatisch gaat. Ze moet zelfs een 'verbond' met Ruby (het lelijkste meisje uit de klas) sluiten om zich te verzekeren van de eerste zoen. Dit 'verbond' eindigt uiteindelijk in vriendschap, iets totaal nieuws voor Amanda. Vlot te lezen verhaal met humoristische opmerkingen: "Schoonheid zit vanbinnen zegt mijn moeder..., maar om eerlijk te zijn vind ik de longen, darmen, nieren en andere ingewanden die in mijn biologieboek afgebeeld staan niet echt mooi." Lekker leesboek voor meiden van ca. 10 t/m 12 jaar.