Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Op zoek naar zijn broer raakt een man onder dekmantel van journalist eind jaren dertig van de 20e eeuw verstrikt in de Spaanse Burgeroorlog.
Titel
Aan de vooravond
Auteur
Leif Davidsen
Vertaler
Ingrid Hilwerda
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Min broders vogter
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2011
475 p.
ISBN
9789044518245 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Aan de vooravond is veel meer dan een ‘spannende roman’, zoals wat misleidend op de omslag wordt vermeld. De voormalige journalist Leif Davidsen heeft voor de Deense radio en televisie als correspondent gewerkt in Rusland en Spanje en deze landen vormen het levendig decor in de meeste van zijn historische romans. Dit verhaal speelt zich grotendeels af in 1937 als Franco met zijn troepen in opstand is gekomen tegen de wettige Spaanse republiek. Terwijl de Westerse landen hebben besloten niet in te grijpen steunen de fascistische regeringen van Italië en vooral Duitsland de opstandelingen met wapens en de vernietigende luchtmacht. Links is naar slechte gewoonte hopeloos verdeeld en alleen de Russen steunen, niet helemaal onbaatzuchtig, de bedreigde republikeinen. De Komintern en het bestuur van het volksfront in Spanje komt onder invloed van Stalin, die een onvoorwaardelijke loyaliteit eist aan de communistische partij. De revolutie vreet zijn eigen kinderen op als anarchisten, s…Lees verder
Net terug uit de VS reist Magnus Meyer onder de dekmantel van journalist naar Spanje waar zijn jongere broer Mads als vrijwilliger is gaan vechten in de Spaanse Burgeroorlog. Daar is hij getuige van de verschrikkingen maar ook het idealisme en de intriges die voortvloeien uit de bemoeienis van zowel Franco, Hitler als Stalin. Als Magnus verliefd wordt op een Russische fotografe, brengt dit hem zelfs naar Moskou waar hij getuige is van de wreedheid van het Russische regime. Prachtig vertelde politieke roman die mede door de spanningsmomenten altijd boeiend blijft. Door in te zoomen op het mede door het politiek gekonkel veroorzaakte menselijk leed word je als lezer in het onderhoudend vertelde verhaal met de historische context van de vooravond van de Tweede Wereldoorlog gezogen. De doelgroep moet voorbereid zijn op deze combinatie van politiek, historie en spanning, maar krijgt waar voor zijn geld. Het taalgebruik is niet moeilijk, de inhoud soms pittig om de context aan te geven, maa…Lees verder

Over Leif Davidsen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Mogens Engelund

Leif Davidsen (Otterup, 25 juli 1950) is een Deens schrijver en journalist. In Nederland is hij vooral bekend door zijn thrillers, die door uitgeverij De Geus uitgegeven worden.

Leven en werk

Davidsen studeert in 1976 af aan de Hogeschool voor de Journalistiek van Denemarken. Hij krijgt hierna werk als buitenlandredacteur en correspondent in Moskou voor Danmarks Radio. In 1984 komt zijn eerste roman uit, Uhellige alliancer (Onheilige allianties). Van het boek Den russiske sangerinde (De Russische zangeres, 1988) is in 1993 een film gemaakt met dezelfde titel en zijn roman Den serbiske dansker (1996, Ned.vert. Enkele reis Kopenhagen, 2001) is als 3-delige tv-serie verfilmd. Zijn thrillers zijn fictie, maar liggen vaak dicht tegen de politieke werkelijkheid aan. Behalve thrillers schrijft Davidsen ook andere boeken, met name over de Sovjet-Unie.

De romans van Davidsen zijn in me…Lees verder op Wikipedia