Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Seks en leugens : het seksleven in Marokko

Leïla Slimani (auteur), Hassnae Bouazza (inleider)

Seks en leugens : het seksleven in Marokko

Vrouwen in Marokko vertellen openhartig over hoe moeilijk zij het in hun huwelijk (of daarbuiten) hebben.
Titel
Seks en leugens : het seksleven in Marokko
Auteur
Leïla Slimani
Inleider
Hassnae Bouazza
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Sexe et mensonges
Parallelle titel
Seks en leugens
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, © 2018
159 p.
ISBN
9789046823460 (paperback)
Plaatsingssuggestie
308.12 (SISO) Islam en vrouwen (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een hoopje seksuele ellende

Leïla Slimani debuteerde met een roman over een seksverslaafde journaliste. In de tuin van het beest zorgde ook voor heftige reacties van Marokkaanse vrouwen. Waarna Slimani getuigenissen van het onderdrukte seksuele leven in haar geboorteland verzamelde in Seks en leugens. Beide boeken zijn nu vertaald.

De Prix Goncourt veroveren, welke Franstalige schrijver kromt er zijn rug niet voor? Slechts tien euro prijzengeld maar een spijkerharde garantie op hoge verkoopcijfers in de boekhandel. Plus een warm plekje in het pantheon van de letteren. Je zou voor minder. Toch is de internationale reikwijdte van de Goncourt het laatste decennium langzaam geslonken.

Bij de Frans-Marokkaanse Leïla Slimani (36) lag het anders. Toen ze in 2016 werd bekroond met de Goncourt voor Chanson douce, dongen talloze internationale uitgevers meteen naar haar hand. Wereldwijd raakte haar onderwerp gevoelige snaren: de ongerustheid van moeders wanneer ze hun kroost moeten uitbesteden. Op de eerste pagina's van deze glaciale maar onthutsende roman vermoordt nounou Louise de twee kinderen van het Parijse koppel Myriam en Paul, voor wie ze zo intens zorgde. Ragfijn legde Slimani vervolgens bloot hoe het zover kon komen. Ook in de Lage Landen werd Een zachte hand - gebaseerd op de dubbele moord door e…Lees verder

Maagd of echtgenote: dat is de keuze

Goncourtwinnaar Leïla Slimani schrijft kritisch over het treurige seksuele leven van de Marokkaanse vrouw. Dat valt niet bij iedereen in goede aarde.

Toen Kamel Daoud de aanrandingen tijdens de beruchte oudejaarsavond in 2015 in Keulen toeschreef aan de seksuele misère in de Arabische wereld, kreeg de Algerijnse schrijver tonnen bagger over zich heen. Hetzelfde overkwam de Frans-Marokkaanse Leïla Slimani (36) na de publicatie van Seks en leugens vorig jaar. Dat polemische boek over het seksleven van Marokkaanse vrouwen is voortaan beschikbaar in het Nederlands en wordt uitgebracht tegelijkertijd met de vertaling van In de tuin van het beest, waarin de schrijfster het dubbelleven van een nymfomane Française beschrijft. Adèle, de seksverslaafde echtgenote van een keurig-nette arts, wordt na tal van strapatsen door haar man betrapt, waarop het echtpaar verhuist naar het Normandische platteland, waar ze geacht wordt van haar kwaal te genezen. Deze intrigerende debuutroman verscheen twee jaar voor Slimani de Prix Goncourt 2016 wegkaapte met Een zachte hand.

Dat Adèle niet spoort, is wel duideli…Lees verder

De auteur sprak na het verschijnen van haar roman 'In de tuin van het beest' (2018)* met vrouwen in Marokko over hun seksleven. De vrouwen vertellen openhartig over hoe moeilijk zij het in hun huwelijk, of stiekem daarbuiten, hebben. Ongetrouwde vrouwen hebben weinig sociale contacten. Homoseksualiteit wordt niet getolereerd. Er is veel leed en frustratie. Maagdenvliezen worden heimelijk hersteld. Vaak wordt seks een obsessie. Leila Slimani, geboren in 1981 in Marokko, studeerde en woont in Parijs. 'Seks en leugens' werd genomineerd voor de Prix Renaudot. Slimani legt ook uit welke opvattingen over seksualiteit er binnen de islamitische cultuur gelden. Wellicht herkennen Marokkaanse vrouwen in Nederland zich ook in deze verhalen. Anders is het voor hen interessant om de verschillen tussen Marokko en Nederland te zien. Met een korte literatuurlijst en enkele eindnoten.

Over Leïla Slimani

CC BY-SA 3.0 fr - Foto van/door Thibaut Chapotot

Leïla Slimani (Rabat, 3 oktober 1981) is een Frans-Marokkaanse journalist en schrijver. In 2016 heeft zij de Prix Goncourt gewonnen voor haar roman Chanson douce, in het Nederlands vertaald en uitgeven met als titel Een zachte hand.

Levensloop

Leila Slimani is opgegroeid in een Franstalig gezin in Marokko. Haar vader was bankier en een hoge Marokkaanse ambtenaar. Hij was eveneens staatssecretaris en voorzitter van de Marokkaanse voetbalbond. Haar moeder is KNO-arts. Ze is van Frans-Algerijnse afkomst. Leila Slimani heeft twee zussen.

Leïla Slimani doorliep een Franstalige middelbare school in Rabat, het Lycée Descartes. In 1999 ging ze naar Parijs om te studeren aan het Sciences Po. Na haar afstuderen in 2008 werkte ze bij het weekblad Jeune Afrique. Ze schreef vooral over Noord-Afrika. In 2012 nam ze ontslag om zich te wijden aan literair schrijven. Ze bleef tegelijkertijd werken voor Jeune Afriq…Lees verder op Wikipedia

Suggesties