Boek
Nederlands

Bij duizenden

Leo Vroman (auteur)
Gedicht met illustraties van de dichter (1915- ).
Titel
Bij duizenden
Auteur
Leo Vroman
Taal
Nederlands
Uitgever
Landgraaf: Herik, 1999
[68] p. : ill.
ISBN
90-73036-76-3

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 3 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Leo Vroman heeft in zijn werk al dikwijls gespeeld met de gedachte hoe het op aarde zou zijn als het leven na een catastrofe weer helemaal opnieuw zou beginnen of hoe er vanuit de ruimte duizenden lichtjaren van ons verwijderd vormen van leven naar ons toe zouden komen (een spel met de tijd, omkering via de kosmos). In het lange gedicht 'Bij duizenden', verdeeld in 'De voorbereiding', 'Het vertrek', 'Onderweg' en 'De landing', laat hij twee wezens uit de diepste diepte, 'zeg tweeduizend / lichtjaren ver', naar de aarde komen. Ze vertellen elkaar in vogelvlucht de menselijke geschiedenis en vallen bij aankomst samen met de actuele aardse situatie. De les die er, zeker in zulke gedichten, altijd wel bij Vroman inzit, luidt: 'Wie anderen beroofde / dus zichzelf had verraden / en niet meer in liefde geloofde, / de grote witte duif onthoofde / en kleingeplukt had en gebraden, / kortom / wie een vijand had verslagen / niet met genade / maar met genot / heeft diens noodlot moeten dragen / te…Lees verder

Over Leo Vroman

Leo Vroman (Gouda, 10 april 1915 – Fort Worth, 22 februari 2014) was een Nederlands-Amerikaans dichter, (toneel)schrijver, tekenaar, schilder, bioloog en hematoloog. In Nederland is hij vooral bekend als dichter. Zelf beschouwde hij zich allereerst als wetenschapper. Vroman woonde en werkte vanaf 1947 in de Verenigde Staten en werd in 1951 Amerikaans staatsburger. Toch geldt hij als een van de belangrijkste Nederlandse dichters. In 1964 ontving hij de P.C. Hooft-prijs.

Biografie

Vroman was van Joodse afkomst en woonde tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog aan de Krugerlaan 87 in Gouda. Hij studeerde, na de Rijks-HBS in Gouda, van 1932 tot 1940 biologie in Utrecht. Tijdens zijn studie leerde hij Albert Alberts, Kees Stip en Anton Koolhaas kennen op studentenvereniging Unitas. Met zijn vriend Anton Koolhaas maakte hij voor de Tweede Wereldoorlog strips voor kranten.

Na de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 vertrok …Lees verder op Wikipedia