Boek
Nederlands

De mooiste gedichten : uit Hollands Maandblad

Leo Vroman (auteur), Iris Le Rütte (illustrator)
+1
De mooiste gedichten : uit Hollands Maandblad
×
De mooiste gedichten : uit Hollands Maandblad De mooiste gedichten : uit Hollands Maandblad

De mooiste gedichten : uit Hollands Maandblad

In de reeks:
Gedichten en tekeningen.
Titel
De mooiste gedichten : uit Hollands Maandblad
Auteur
Leo Vroman
Illustrator
Iris Le Rütte
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Podium, 2016 | Andere uitgaves
158 p. : ill.
ISBN
9789057597992 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 24 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In tegenstelling tot wat de titel van deze bundel doet vermoeden, gaat het hier niet om een bloemlezing uit het omvangrijke oeuvre van de Nederlandse dichter en fysioloog Leo Vroman (geb. 1915). Wat het boek wel biedt is een selectie uit die gedichten die Vroman sinds 1960 publiceerde in het 'Hollands Maandblad', dat één jaar daarvoor was opgericht. Sinds zijn eerste gedicht in het tijdschrift verscheen volgden er maar liefst 160, waarvan er een 60-tal bijeengebracht zijn in dit eerste deel van de hernieuwde 'Hollands Maandblad-'reeks. Een groot deel van de gedichten zijn nog nooit eerder gebundeld.

Met uitzondering van een lacune van '69 tot '78, toen Vroman een tijdlang niets meer publiceerde in Nederland, zijn de gedichten afkomstig uit de hele periode van 1960 tot 2006. In die zin zijn ze ook wel representatief voor een groot deel van zijn carrière als dichter, en de typerende elementen zijn dan ook aanwezig, zoals de nogal traditionele dichtvorm, met de vrij strikte hante…Lees verder
De 'Hollands Maandblad-reeks' was in 1977 een initiatief van de enige redacteur van het tijdschrift, K.L. Poll, en opende met het debuut van Oek de Jong. De huidige HM-redacteur Bastiaan Bommeljé heeft de reeks herstart en wel op buitengewoon gelukkige wijze. Hij maakte een keuze uit de 160 bijdragen die Leo Vroman sinds 1960 voor het tijdschrift schreef, hetgeen een mooie poëziebloemlezing opleverde. Maar het allermooiste van dit boek is toch de verbinding die Vromans gedichten aangaan met de tekeningen van Iris Le Rütte, veelal speciaal voor deze uitgave gemaakt en op een wonderlijk natuurlijke manier aansluitend bij de poëzie. Liefde en dood zijn in beider werk, en op een bijna luchtig te noemen wijze, de meest in het oog springende constanten. Het verbale spel van Vroman vindt in het beeldende spel van Le Rütte een verrukkende en perfecte pendant. De metamorfosen die zij met een beperkt beeldmateriaal weet te bewerkstelligen, grenzen aan het ongelooflijke. Wat een vondst om die tw…Lees verder

Over Leo Vroman

Leo Vroman (Gouda, 10 april 1915 – Fort Worth, 22 februari 2014) was een Nederlands-Amerikaans dichter, (toneel)schrijver, tekenaar, schilder, bioloog en hematoloog. In Nederland is hij vooral bekend als dichter. Zelf beschouwde hij zich allereerst als wetenschapper. Vroman woonde en werkte vanaf 1947 in de Verenigde Staten en werd in 1951 Amerikaans staatsburger. Toch geldt hij als een van de belangrijkste Nederlandse dichters. In 1964 ontving hij de P.C. Hooft-prijs.

Biografie

Vroman was van Joodse afkomst en woonde tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog aan de Krugerlaan 87 in Gouda. Hij studeerde, na de Rijks-HBS in Gouda, van 1932 tot 1940 biologie in Utrecht. Tijdens zijn studie leerde hij Albert Alberts, Kees Stip en Anton Koolhaas kennen op studentenvereniging Unitas. Met zijn vriend Anton Koolhaas maakte hij voor de Tweede Wereldoorlog strips voor kranten.

Na de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 vertrok …Lees verder op Wikipedia