Boek
Nederlands

Psalmen en andere gedichten

Leo Vroman (auteur)

Psalmen en andere gedichten

In de reeks:
Onderwerp
Psalmen
Titel
Psalmen en andere gedichten
Auteur
Leo Vroman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Singel, 1999 | Andere uitgaves
183 p.
ISBN
90-413-0026-0

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 31 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Leo Vroman hanteert nog steeds op meesterlijke wijze de Nederlandse taal, met een haast feilloos gevoel voor ritme, beeld en klank. Zijn verzen maken daardoor tegelijk een nogal nonchalante en hoogst doordachte indruk. Op analoge wijze weet de dichter zijn eigen 'bekentenissen' moeiteloos op te tillen tot indringende formuleringen over de mens en zijn plaats in het universum.

In voorliggende bundel probeert Vroman o.m. op zijn originele manier het zo gestandaardiseerde genre van de psalm nieuw leven in te blazen. In een reeks van 14 indrukwekkende teksten roept de dichter niet 'God', maar een zeker 'Systeem' aan, iemand die blijkbaar alles samenhoudt maar misschien pas via de kracht van de poëzie zijn volle bestaansrecht krijgt. Tegelijk is van die teksten een eigengereide vertaling/herdichting in het Engels opgenomen. Die strijd tussen twee moedertalen beheerst ook de andere gedichten in de bundel, bv. de uitvoerige 'Ode' die als een soort van poëtische autobiografie gelezen…Lees verder
Vroman gelooft niet in God, wel in een Systeem dat ons heelal, onszelf incluis, bestuurt. De veertien psalmen, een hoogtepunt in deze bundel en in het oeuvre, richten zich dan ook tot dit Systeem. Hij hoopt dat de dood zoiets is als dat 'mijn stof mag paren met Uw Stof'. Zoals te verwachten van de nu tachtigjarige Vroman spelen afscheid, vergankelijkheid en dood thematisch een belangrijke rol, maar hoe dichterlijk vitaal en hoe royaal (naar lengte en hoeveelheid) brengt hij dit ter sprake. Liefde, dood en poëzie geven veelal een innige verstrengeling aan. Het zeer lange gedicht 'Ode' heeft bovendien een verstrengeling van talen, Engels en Nederlands, heel functioneel want het begint in de Verenigde Staten, waar Vroman woont, gaat dan over op Nederland waar het echtpaar Vroman naartoe vliegt, en tegen het eind zijn ze weer terug en is het ook weer Engels. De laatste veertig bladzijden van de bundel zijn gereserveerd voor vertalingen in het Engels, van de psalmen, en voor Engelse gedich…Lees verder

Over Leo Vroman

Leo Vroman (Gouda, 10 april 1915 – Fort Worth, 22 februari 2014) was een Nederlands-Amerikaans dichter, (toneel)schrijver, tekenaar, schilder, bioloog en hematoloog. In Nederland is hij vooral bekend als dichter. Zelf beschouwde hij zich allereerst als wetenschapper. Vroman woonde en werkte vanaf 1947 in de Verenigde Staten en werd in 1951 Amerikaans staatsburger. Toch geldt hij als een van de belangrijkste Nederlandse dichters. In 1964 ontving hij de P.C. Hooft-prijs.

Biografie

Vroman was van Joodse afkomst en woonde tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog aan de Krugerlaan 87 in Gouda. Hij studeerde, na de Rijks-HBS in Gouda, van 1932 tot 1940 biologie in Utrecht. Tijdens zijn studie leerde hij Albert Alberts, Kees Stip en Anton Koolhaas kennen op studentenvereniging Unitas. Met zijn vriend Anton Koolhaas maakte hij voor de Tweede Wereldoorlog strips voor kranten.

Na de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 vertrok …Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek