Boek
Nederlands

Soms is alles eeuwig : gedichten

Leo Vroman (auteur)

Soms is alles eeuwig : gedichten

Kan ik nog zien als ik gestorven ben? Doe ik dan nog steeds `doodgewone vreemde dingen ? Leo Vroman kan in zijn gedichten de dood bijna aanraken. Maar niet alleen door zijn ouderdom: vooral door zijn onvergelijkbare nieuwsgierigheid en zijn tastende, tedere manier om in taal de dood en de gedachten daarover te verkennen.
Titel
Soms is alles eeuwig : gedichten
Auteur
Leo Vroman
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2010 | Andere uitgaves
150 p. : ill.
ISBN
9789021437286 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 41 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Leo Vroman mag dan al bejaard zijn, op het volume van zijn creatieve werk heeft de leeftijd blijkbaar geen enkele vat. Soms is alles eeuwig is opnieuw een bijzonder omvangrijke en veelzijdige dichtbundel, waarvoor Vroman een groot aantal illustraties tekende. Meteen geeft de bundel een voortreffelijk beeld van datgene wat Vroman al zestig jaar lang intens bezighoudt. Sommige gedichten zijn kleine verhaaltjes, een soort van eigentijdse sprookjes waarin de grens wordt bespeeld met de realiteit enerzijds en het fantastische of het wonderbaarlijke anderzijds. De dichter gebruikt de anekdotes om een soort van tegendraadse moraal aan te geven, waardoor het doorgaans om antifabels gaat. In andere verzen spreekt Vroman dan weer een 'Systeem' aan, zijn metafoor voor het goddelijke principe (dat van de religie maar ook van de wetenschap) dat de wereld moet beheersen, maar de chaos slechts gedeeltelijk kan verdringen. Zeker in deze verzen wordt duidelijk hoe modern de gedachtewereld van V…Lees verder

Over Leo Vroman

Leo Vroman (Gouda, 10 april 1915 – Fort Worth, 22 februari 2014) was een Nederlands-Amerikaans dichter, (toneel)schrijver, tekenaar, schilder, bioloog en hematoloog. In Nederland is hij vooral bekend als dichter. Zelf beschouwde hij zich allereerst als wetenschapper. Vroman woonde en werkte vanaf 1947 in de Verenigde Staten en werd in 1951 Amerikaans staatsburger. Toch geldt hij als een van de belangrijkste Nederlandse dichters. In 1964 ontving hij de P.C. Hooft-prijs.

Biografie

Vroman was van Joodse afkomst en woonde tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog aan de Krugerlaan 87 in Gouda. Hij studeerde, na de Rijks-HBS in Gouda, van 1932 tot 1940 biologie in Utrecht. Tijdens zijn studie leerde hij Albert Alberts, Kees Stip en Anton Koolhaas kennen op studentenvereniging Unitas. Met zijn vriend Anton Koolhaas maakte hij voor de Tweede Wereldoorlog strips voor kranten.

Na de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 vertrok …Lees verder op Wikipedia