Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Leonardo literair

Leonardo da Vinci (auteur), Patrick Lateur (samensteller)
Overzicht van de literaire productie van de Italiaanse kunstenaar en wetenschapper Leonardo da Vinci, die vooral bestaat uit aantekeningen.
Titel
Leonardo literair / Leonardo da Vinci ; gekozen, vertaald en toegelicht door Patrick Lateur
Auteur
Leonardo da Vinci
Samensteller
Patrick Lateur
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2019
288 p.
Aantekening
Bundeling met teksten geschreven door Leonardo da Vinci. De bundeling werd samengesteld uit allerlei aantekeningen en teksten van Da Vinci. Deze zijn zeer divers van aard: spreuken en vergelijkingen, aantekeningen van wetenschappelijke en technische aard, fabels, raadsels, voorspellingen, een bestiarium, grappige anekdoten, biografische fragmenten en brieven.
ISBN
9789025309114 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In tegenstelling tot veel van zijn geleerde tijdgenoten kende Leonardo da Vinci geen Latijn. Hij schreef in het 'volgare', het Toscaans. Da Vinci was het voorbeeld bij uitstek van de 'uomo universale', de universele mens, die zowel kunstenaar als wetenschapsbeoefenaar was. Hij begon aan allerlei projecten, zowel op artistiek als wetenschappelijk vlak, maar door zijn wispelturigheid bracht hij die vaak niet tot een goed einde. Dat is ook de reden waarom hij geen geschriften publiceerde. Zijn literaire productie, die ook wetenschappelijke en technische onderwerpen bevat, bestaat uit allerlei fragmenten die hij neerkrabbelde. Mede door het fragmentarische karakter van zijn aantekeningen kun je die bezwaarlijk onder het begrip 'literatuur' onderbrengen. Na zijn dood werden de vellen over heel Europa verspreid. Patrick Lateur vertaalde een aantal van deze aantekeningen en hij maakte ook een indeling op. Zo vind je Maximes, Fabels, Bestiarium, Anekdoten, Herinneringen enzovoort. Een onmisba…Lees verder

Over Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci (Anchiano (Vinci), 15 april 1452 - Amboise, 2 mei 1519) was een architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver en schilder uit de Florentijnse Republiek, tijdens de Italiaanse renaissance. Hij wordt gezien als het schoolvoorbeeld van het renaissance-ideaal van de homo universalis en als genie.

Levensloop

Leonardo's leven wordt beschreven in Giorgio Vasari's Vite, een van de belangrijkste biografische bronnen van renaissancekunst voor kunsthistorici.

Jeugd

Het geboortehuis van Leonardo - een hedendaagse toeristische attractie - staat in Anchiano, een dorp op 3 km afstand van Vinci op het grondgebied van de stad Florence. Zowel zijn vader als een aantal voorvaderen waren notaio, notaris. Daardoor is zijn geboortedatum en naam overgeleverd. "Leonardo di ser Piero da Vinci" (Leonardo, zoon van…Lees verder op Wikipedia

Suggesties