Boek
Nederlands

Het malle ding van bobbistiek

Leonie Kooiker (auteur), Carl Hollander (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Twee broertjes bouwen zelf een vliegtuig en na veel oefening kunnen ze er echt mee vliegen. Op hun tochten beleven ze veel boeiende avonturen. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Het malle ding van bobbistiek
Auteur
Leonie Kooiker
Illustrator
Carl Hollander
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2020 | Andere uitgaves
143 p. : ill.
ISBN
9789021681122 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 14 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bobbie en Albert, twee broers, bouwen een eivorming vliegtuig van 'bobistiek', een geheimzinnig materiaal dat Bobbie toevallig ontdekt als hij verdwijnpasta wil maken. Met dit 'malle ding van bobbistiek' beleven de twee goed gekarakteriseerde hoofdfiguren - Bobbie als de fantast en Albert als de oudere en realistischere broer - allerlei mogelijke, onmogelijke en humoristische avonturen. Een leuk, vlot en stijlvol geschreven boek, waarbij de houding van de broers ten opzichte van de volwassenen nogal kritisch is, ook al hebben ze meelevende ouders. De zwart-wittekeningen zijn leuk en aantrekkelijk, al was een tekening van het huis en de omgeving prettig geweest. Achterin informatie over de auteur en haar boeken. Overigens lijkt het niet verstandig het ei-mobiel te dopen met een fles priklimonade en het dan af te laten likken door Annelientje (jongste zusje). Bekroond met de Gouden Griffel 1971. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Leonie Kooiker

CC BY 3.0 - Foto van/door H. Kooyker

Leonie Kooiker (pseudoniem van Johanna Maria (Mieke) Kooyker-Romijn) (Markelo, 20 oktober 1927 - Papendrecht, 16 april 2020) was een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Loopbaan

Kooiker werd geboren in Markelo en doorliep het gymnasium. Ze publiceerde voor het kindertijdschrift Kris Kras, voordat zij haar eerste boek uitgaf (Het malle ding van bobbistiek). Dit boek kreeg direct een Gouden Griffel. Kooiker had een voorkeur voor verhalen waarin fantasie en werkelijkheid door elkaar heen lopen. De personages in haar boeken zijn gewone kinderen die in spannende situaties terechtkomen.

Bibliografie

  • 1970 Het malle ding van bobbistiek (Gouden Griffel), Ploegsma
  • 1972 De boevenvangers, Ploegsma
  • 1972 De diamant van de piraat, Ploegsma
  • 1972 Het laantje met de lindeboom, Lemniscaat
  • 1973 De dochter van de schilder op de berg, PloegsmaLees verder op Wikipedia

Suggesties