Boek
Nederlands

Alle verhalen

Leonora Carrington (auteur), Arjan Peters (inleider), Lisette Graswinckel (vertaler)
+1
Alle verhalen
×
Alle verhalen Alle verhalen

Alle verhalen

Leonora Carrington (auteur), Arjan Peters (inleider), Lisette Graswinckel (vertaler)
Genre:
Surrealistische korte verhalen die zich kenmerken door motieven van de Keltische en Midden-Amerikaanse mythologie, fantasieën uit nachtmerries en de mystieke kant van het alledaagse leven.
Titel
Alle verhalen
Auteur
Leonora Carrington
Inleider
Arjan Peters
Vertaler
Lisette Graswinckel Nelleke Van Maaren
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The complete stories of Leonora Carrington
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Orlando, © 2018
224 p.
ISBN
9789492086884 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 42 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Duik in het onderbewuste

De gruwelijke, grappige en bovenal bizarre verhalen van avant-gardekunstenaar Leonora Carrington zijn uitgebracht in een mooie vertaling. Ze werken het best als geestverruimend middel.

FICTIE

De beschermvrouw van de paarden draagt een jurk van aan elkaar genaaide, nog levende vleermuizen. Een man heeft een vervelende aandoening: er kruipt steeds een vlieg in zijn mond als hij spreekt, en vliegt door zijn oor naar buiten als hij luistert. Twee deftige vrouwen zijn gespecialiseerd in het verdrijven van familieschande. Hun geheime truc is om groente er flink van langs te geven.

De verbeeldingskracht van kunstenares en schrijver Leonora Carrington (1917-2011) is schier oneindig. De Engelse maakte deel uit van de surrealistische kunstbeweging in vooroorlogs Europa, maar lang nadat de meeste kunstenaars de avant-gardestroming voor gezien hielden, bleef zij doorgaan, vanuit haar nieuwe thuis in Mexico. Daar schilderde en schreef ze in relatieve onbekendheid; pas aan het eind van haar leven werd ze 'herontdekt' en bereikte ze een groter publiek. Haar korte verhalen, die ze in het Engels, Frans en Spaans schreef, zijn nu in het Nederlands gebundeld als Alle …Lees verder

De auteur (1917-2011) is vooral bekend als een surrealistische kunstenares. Op haar schilderijen nemen visioenen, dromen en symbolen een grote plaats in. Ook haar korte verhalen zijn gekenmerkt door motieven van de Keltische en Midden-Amerikaanse mythologie, fantasieën uit nachtmerries en de mystieke kant van het alledaagse leven. Zonder een duidelijke plot schets ze vooral een vijandige of onbegrijpelijke omgeving waar de hoofdpersoon toch zelfironie vertoont. In ‘De Ovale Dame’ zegt het meisje van zestien dat ‘zeker drie meter lang is’, dat ze uit protest tegen haar vader niks eet en drinkt. Als ze over haar eigen begrafenis fantaseert, eet ze haar ‘twintigste taartje‘ op. Gruwelijke beelden zijn nadrukkelijk aanwezig en ze worden gebruikt als metafoor voor het verleden dat een waardevol mens met hygiëne niet zal wegwassen. In ‘Het wachten’ confronteren twee vrouwen elkaar met hun herinneringen over een mysterieuze man en er wordt getoond hoe het heden het verleden doet sterven. Bev…Lees verder

Over Leonora Carrington

CC BY 2.0 - Foto van/door Leonora Carrington

Leonora Carrington (Clayton-le-Woods, 6 april 1917 - Mexico-Stad, 25 mei 2011) was een Mexicaans kunstenaar en schrijver van Britse afkomst. Ze hield zich vooral bezig met surrealistische kunst.

Biografie

Carrington werd geboren in Clayton-le-Woods. Haar vader was een rijke textielfabrikant. Haar moeder was van Ierse afkomst. Ze had in haar jeugd ook een Iers kindermeisje, Mary Cavanaugh. Verder had ze drie broers.

Carrington kreeg vooral les van gouvernantes, nonnen en privéleraren, omdat ze vanwege haar rebelse houding tweemaal van een school werd gestuurd. Haar vader was erop tegen dat ze kunstenaar wilde worden. In Londen studeerde ze aan de Chelsea School of Art en de academie van Amédée Ozenfant. In 1927 maakte ze op 10-jarige leeftijd haar eerste surrealistische schilderij.

In 1936 kwam Carrington in contact met kunstenaar Max Ernst, tijdens de International Surrealist Exhibition in Londen. De twee vertrokke…Lees verder op Wikipedia

Suggesties