Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Beneden

Leonora Carrington (auteur), Marina Warner (inleider), Lisette Graswinckel (vertaler)
+1
Beneden
×
Beneden Beneden

Beneden

Leonora Carrington (auteur), Marina Warner (inleider), Lisette Graswinckel (vertaler)
Leonora Carrington, een surrealistische kunstenaar, beschrijft haar ervaringen als een psychiatrisch patie͏̈nte in Spanje in het begin van de jaren veertig.
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Down below
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Orlando, © 2018
111 p.
ISBN
9789492086624 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Te gek om los te lopen

Memoires. De surrealistische kunstenares Leonora Carrington beschreef haar psychiatrische hellegang.

Vrouwen en surrealisme, het is een gedroomde combinatie. Althans in de geesten van - mannelijke - kunstenaars als Salvador Dalí, Pablo Picasso en Max Ernst. De vrouw was voor hen een geliefde, een schildersobject, sensueel en vaak nog kinderlijk. Ze opende de poorten naar een paradijselijke staat die weinig met intellect van doen had. Ze was wat wild en een beetje artistiek, maar nooit een ­rivale. Zo torende Picasso boven ­Dora Maar, Diego Rivera boven Frida Kahlo. En Max Ernst boven de originele, rebelse Leonora Carrington. Hij noemde haar zijn femme-enfant, zijn 'bruid van de wind'.

De Engels-Ierse Leonora Carrington (1917-2011) was de dochter van een rijke industrieel en een moeder die sprookjes vertelde. Die Keltische verhalen inspireerden ­Leonora als kind tot 'sluimer­visioenen', waarin ze zich liet drijven op beelden uit haar onderbewuste. Als tiener was ze volgens een bewonderaar 'een meedogenloze intellectueel, die rebelleerde tegen elke vorm…Lees verder

Leonora Carrington, een surrealistische kunstenaar en de ik-verteller, vlucht van Frankrijk naar Spanje als haar partner Max Ernst, een nog bekendere surrealistische schilder, in 1940 in een concentratiekamp in Les Miles wordt geplaatst. Tijdens haar reis en verblijf in Spanje verliest Carrington contact met de realiteit en ze wordt gedwongen opgenomen in een psychiatrische instelling. Haar ervaringsverslag is zeer afstandelijk en gedetailleerd. Het is opvallend dat de patiënte, die cardiazol-shocktherapie kreeg, zo veel kon onthouden. Zij merkt echter zelf op dat haar ‘geestelijke weerkracht groter was dan die van haar vijanden’. Echter, de lijn tussen fantasieën en de werkelijkheid blijft heel dun. Het is een moeilijk leesbare tekst die om veel inlevingsvermogen vraagt. In een zeer nuttig voorwoord schrijft Marina Warner (‘The Lost Father’, 1988) dat André Breton (1896-1966), de grondlegger van het literaire surrealisme, Carrington heeft overtuigd om deze memoires te schrijven omdat…Lees verder

Muggen en wrede dokters regeren beneden

Herziene vertaling van de novelle van surrealist Leonora Carrington verschijnt, kort na haar biografie.

In haar in 1943 verschenen novelle 'Beneden', nu in Nederland opnieuw verschenen, vertelt de Engelse kunstenares Leonora Carrington hoe ze tijdens de oorlog een etmaal lang braakaanvallen opwekt met oranjebloesem. Ze doet dit uit onmacht, wanhoop en verdriet, maar ook om zichzelf te reinigen. Ze heeft het idee dat al het slechte van de wereld in haar maag is samengebald en eruit moet. Het is het begin van een waanidee dat enorme proporties zal aannemen. Iets in haar toch al rebelse geest weigert het spel van de maatschappij nog langer mee te spelen.

Sinds ik in de jaren tachtig op het werk van surrealistische kunstenaressen afstudeerde, ben ik in de greep van het werk van Leonora Carrington (1917 - 2011). Zowel in haar schilderijen, verhalen en beeldhouwwerken komen vreemde, mythische wezens voor die in geheimzinnige rituelen verwikkeld zijn. Geobsedeerd, duister, subversief, bizar, misschien nog het best te omschrijven als een moderne versie van het soort visioenen dat Jero…Lees verder

Over Leonora Carrington

CC BY 2.0 - Foto van/door Leonora Carrington

Leonora Carrington (Clayton-le-Woods, 6 april 1917 - Mexico-Stad, 25 mei 2011) was een Mexicaans kunstenaar en schrijver van Britse afkomst. Ze hield zich vooral bezig met surrealistische kunst.

Biografie

Carrington werd geboren in Clayton-le-Woods. Haar vader was een rijke textielfabrikant. Haar moeder was van Ierse afkomst. Ze had in haar jeugd ook een Iers kindermeisje, Mary Cavanaugh. Verder had ze drie broers.

Carrington kreeg vooral les van gouvernantes, nonnen en privéleraren, omdat ze vanwege haar rebelse houding tweemaal van een school werd gestuurd. Haar vader was erop tegen dat ze kunstenaar wilde worden. In Londen studeerde ze aan de Chelsea School of Art en de academie van Amédée Ozenfant. In 1927 maakte ze op 10-jarige leeftijd haar eerste surrealistische schilderij.

In 1936 kwam Carrington in contact met kunstenaar Max Ernst, tijdens de International Surrealist Exhibition in Londen. De twee vertrokke…Lees verder op Wikipedia

Suggesties