Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een oude, dove vrouw wordt opgenomen in een inrichting voor seniele dames waar zich allerlei vreemde gebeurtenissen afspelen.
Onderwerp
Mystiek
Titel
Een dove oude dame
Auteur
Leonora Carrington
Vertaler
Nelleke Van Maaren
Inleider
Ali Smith
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The hearing trumpet
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Orlando, © 2020 | Andere uitgaven
221 p.
ISBN
9789493081352 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Geen nette oude dame

Roman. Ze sloot vriendschap met Dalí en Picasso, en begon een relatie met Max Ernst, ze maakte kunst. En ze schreef. Het beste boek van Leonora Carrington, een roman vol dolle plotwendingen, anarchie en diepere mystiek, is eindelijk naar het Nederlands vertaald. 

In Mexico-Stad kom je ze tegen op straat: de vreemde sculpturen van de in Engeland geboren Leonora Carrington (1917-2011). Een zittende minotaurus die zijn fijne handjes uitstrekt, een sjamaan met een hertenkop, een vrouw met vogelsnavel die het publiek zegent. Het zijn wezens uit een andere dimensie, duister maar welwillend. Ze geven je het gevoel dat de dierenwereld zich uit de verstikkende greep van het mensdom bevrijd heeft en naar de sterren reikt. Leonora heeft hen een handje geholpen, en dat deed ze al toen ze vier jaar was en paarden tekende op de wanden van haar vaders landgoed Crookhey Hall. Haar eerste communie wilde ze per se vieren in de dierentuin. 'Ik hou al heel mijn leven het meest van dieren', zei ze later. Wilde dieren, dat spreekt.

Een fatsoenlijke Engelse debutante werd Leonora nooit: als achttienjarige besliste ze dat ze schilderkunst wilde studeren - in Parijs, bij de toen beruchte surrealisten. Ze sloot vriendschap met Dalí en Picasso, en begon…Lees verder

Deze knap geschreven roman ontwikkelt zich van een humoristische beschrijving (een excentrieke oude dame wordt door haar zoon naar een tehuis gestuurd voor 'seniele oude vrouwen') tot een haast Bijbelse 'openbaring'. De 92 jaar oude stokdove Marian Leatherby krijgt een gehoorhoorn cadeau die een nieuwe wereld voor haar doet opengaan: figuurlijk en uiteindelijk ook letterlijk. Met haar nieuwe levenslust bewerkstelligt zij een opstand tegen de leiding van het tehuis die de seniele oudjes onderdrukt. Maar de opstand heeft onvoorziene consequenties: de oude seniele vrouw blijkt een profetes van een wereld die gezuiverd wordt en een nieuwe ijstijd ondergaat. Omdat het verhaal verteld wordt door de oude vrouw is het vaak onduidelijk wat 'werkelijkheid' is en wat fantasie. Het boek doet vooral denken aan een bizar surrealistisch schilderij waarin de afzonderlijke delen volgens bepaalde logische wetten te duidelijk lijken maar het geheel raadselachtig blijft. Ook al zitten er allerlei symboli…Lees verder

Over Leonora Carrington

Leonora Carrington (Clayton-le-Woods, 6 april 1917 – Mexico-Stad, 25 mei 2011) was een Mexicaans kunstenaar en schrijver van Britse afkomst. Ze hield zich vooral bezig met surrealistische kunst.

Biografie

Carrington werd geboren in Clayton-le-Woods. Haar vader was een rijke textielfabrikant. Haar moeder was van Ierse afkomst. Ze had in haar jeugd ook een Iers kindermeisje, Mary Cavanaugh. Verder had ze drie broers.

Carrington kreeg vooral les van gouvernantes, nonnen en privéleraren, omdat ze vanwege haar rebelse houding tweemaal van een school werd gestuurd. Haar vader was erop tegen dat ze kunstenaar wilde worden. In Londen studeerde ze aan de Chelsea School of Art en de academie van Amédée Ozenfant. In 1927 maakte ze op 10-jarige leeftijd haar eerste surrealistische schilderij.

In 1936 kwam Carrington in contact met kunstenaar Max Ernst, tijdens de International Surrealist Exhibition in Londen. De twee vertrokke…Lees verder op Wikipedia

Suggesties