Dvd
Frans

Les amants du Pont-Neuf

Leos Carax (regisseur), Juliette Binoche (acteur), Denis Lavant (acteur)
Een jonge zwerver, die op de historische brug over de Seine bivakkeert, wordt verliefd op een zwerfster die een tragische liefde achter de rug heeft en door een oogziekte langzaam blind wordt.
Titel
Les amants du Pont-Neuf / written and dir. by Leos Carax
Regisseur
Leos Carax
Acteur
Juliette Binoche 1964- Denis Lavant
Taal
Frans
Uitgever
A-Film, 2008 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1991
Speelduur
ca. 121 min.
Aantekening
Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8716777058022

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Franse speelfilm uit 1991 van Leos Carax, met Denis Lavant en Juliette Binoche. Liefdesverhaal over een jonge zwerver, een mislukt circusartist en alcoholist, die op de historische brug over de Seine bivakkeert en daar een zwerfster ontmoet die een tragische liefde achter de rug heeft en aan een oogziekte lijdt waardoor zij langzaam blind wordt. Huib Stam (Volkskrant) schreef indertijd: 'De entourage van het zwerversbestaan geeft aanleiding tot romantiseren, maar daar laat Carax zich niet toe verleiden. (...) Carax filmt zo meeslepend en verrassend, met hier en daar een komische noot, dat we bijna zouden vergeten dat Les Amants du Pont-Neuf in wezen toch een mélo is. (...) De heftigheid en de inventiviteit van de vormgeving maken alles goed van het matige verhaal.' Jann Ruyters (Trouw 16-2-'08): 'Les amants du Pont-Neuf gaat niet echt over liefde. Meer over obsessie. Zij wordt beheerst door haar angst voor de naderende blindheid, hij door jaloezie. Ze zijn dronken en wild, net als de …Lees verder

Over Leos Carax

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Alexandre (Alex) Christophe Dupont (Suresnes, 22 november 1960), beter bekend onder het pseudoniem Leos Carax, is een Franse regisseur, scenarioschrijver, acteur en filmcriticus.

Biografie

Leos Carax werd in 1960 geboren in Suresnes, nabij Parijs. Zijn vader, gewezen journalist en diplomaat Georges Dupont, werd in Zwitersland geboren als de zoon van een Franse vader en een Duitse moeder en liet zich later naturaliseren tot Amerikaan. Carax' moeder, Joan Osserman, is een Amerikaans filmcriticus en dochter van Stanley Osserman, gewezen voorzitter van Dictograph Products.

Zijn artiestennaam is een anagram die zijn voornaam, Alex, combineert met Oscar, de bekende Amerikaanse filmprijs.

Carrière

Hij begon zijn carrière met het regisseren van korte films en als filmcriticus. In 1984 maakte hij met de langspeelfilm Boy Meets Girl zijn officie…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek