Concertopname gemaakt in 1989 in Lewes tijdens het Glyndebourne Festival
Titel
Jenufa
Componist
Leos Janácek 1854-1928 (librettist)
Naar het werk van
Gabriela Preissová
Uitvoerder
Roberta Alexander  (sopraan) Anja Silja  (sopraan) Philip Langridge 1939-2010 (tenor) Mark Baker 1953- (tenor) Menai Davies  (mezzosopraan) Glyndebourne Chorus London Philharmonic Orchestra
Dirigent
Andrew Davis 1944-
Regisseur
Nikolaus Lehnhoff
Uitgever
Art Haus Musik, 2001 | Andere uitgaves
1 dvd-video + boekje
Speelduur
01:58:00
Aantekening
Ondertiteling : Nederlands, Engels, Frans, Spaans
EAN
4006680102085
CDR
DCD0011
Plaatsingssuggestie
32 - Opera (NBLC) K5 - Opera, operette en andere theatermuziek met vocale inbreng (Vlaams muziekschema)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 6 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De eerste opera van de Tsjechische componist Janacek is een meesterwerk. Zijn landgenoten zagen dat bij de eerste uitvoeringen in 1904 nog niet zo goed, maar de heropvoeringen in 1916 betekenden de internationale doorbraak van de componist. Deze dvd bevat de registratie van een opvoering tijdens het Glyndebourne Festval van 1989. De titelrol wordt gezongen door Roberta Alexander. Volgens velen was dit het absolute hoogtepunt uit haar loopbaan. Ze is indrukwekkend naast de ervaren Anja Silja. Andrew Davis, die net benoemd was als artistiek leider van het ensemble, leidt een zeer geslaagde uitvoering van dit belangrijke werk uit de operahistorie. Regisseur Derek Bailey zorgt weer voor een dynamische cameravoering en een filmisch geslaagde vastlegging.

Over Leos Janácek

Leoš (Eugen) Janáček  uitspraak (info / uitleg) (Hukvaldy, 3 juli 1854 – Ostrava, 12 augustus 1928) was een Tsjechische componist en muziekpedagoog.

Als derde grote Tsjechische componist, na Antonín Dvořák en Bedřich Smetana, liet ook hij zich door de volksmuziek van zijn land inspireren, maar hij deed dat op geheel eigen wijze, waarbij hij ook de stromingen van zijn eigen tijd in zich opnam. De meeste van de werken die bekend zijn gebleven (vooral de opera’s, het orkestwerk Sinfonietta en de Glagolitische mis), schreef hij pas op latere leeftijd.

Levensloop

Janáček werd geboren in een klein dorp in het oosten van Moravië als zoon van een dorpsschoolmeester en ging studeren in Praag, Wenen en Leipzig. Hij trouwde in 1881 met een zestienjarige pianoleerlinge, Zdeňka Schultzová (1865-1938), en keerde met haar terug naar zijn geboortestreek om zich in Brno te vestigen. Daar stichtte hij een orge…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek