Opera opgenomen in 1988
Titel
Kata Kabanova
Componist
Leos Janácek 1854-1928
Uitvoerder
Nancy Gustafson  (sopraan) Felicity Palmer 1944- (sopraan) Ryland Davies  (tenor) Barry McCauley 1950-2001 (tenor) Glyndebourne Chorus London Philharmonic
Dirigent
Andrew Davies 1936-
Regisseur
Nikolaus Lehnhoff
Uitgever
Art Haus Musik, 2001
1 dvd-video
Speelduur
99 min.
Aantekening
Ondertiteling: Duits, Engels, Frans, Spaans
EAN
4006680101583
CDR
DCD0040
Plaatsingssuggestie
32 - Opera (NBLC) K5 - Opera, operette en andere theatermuziek met vocale inbreng (Vlaams muziekschema)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Hoe ouder hij werd des te beter werd Janáceks muziek. In zijn laatste levensjaren schreef deze Tsjechische componist nog vier opera's waarvan Kat'a Kabanová als de beste wordt gezien. Het werk is gebaseerd op het verhaal De Storm van de Russische schrijver Ostrovsky. Het operagezelschap van Glyndebourne gaf er voorstellingen van onder Andrew Davis in 1988. Het betekende tevens voor het Britse publiek de kennismaking met de Amerikaanse sopraan Nancy Gustafson die sindsdien zowel in Londen als New York hoofdrollen in belangrijke operaproducties heeft gezongen. De uitmonstering van deze Glyndebourneproductie is sober en misschien juist daardoor indringend. Nikolaus Lehnhoff was verantwoordelijk voor de productie op het toneel. De ervaren Derek Bailey legde de voorstelling voor de televisie vast en hij deed dat weer uitstekend.

Over Leos Janácek

Leoš (Eugen) Janáček  uitspraak (info / uitleg) (Hukvaldy, 3 juli 1854 – Ostrava, 12 augustus 1928) was een Tsjechische componist en muziekpedagoog.

Als derde grote Tsjechische componist, na Antonín Dvořák en Bedřich Smetana, liet ook hij zich door de volksmuziek van zijn land inspireren, maar hij deed dat op geheel eigen wijze, waarbij hij ook de stromingen van zijn eigen tijd in zich opnam. De meeste van de werken die bekend zijn gebleven (vooral de opera’s, het orkestwerk Sinfonietta en de Glagolitische mis), schreef hij pas op latere leeftijd.

Levensloop

Janáček werd geboren in een klein dorp in het oosten van Moravië als zoon van een dorpsschoolmeester en ging studeren in Praag, Wenen en Leipzig. Hij trouwde in 1881 met een zestienjarige pianoleerlinge, Zdeňka Schultzová (1865-1938), en keerde met haar terug naar zijn geboortestreek om zich in Brno te vestigen. Daar stichtte hij een orge…Lees verder op Wikipedia

Suggesties