Boek
Engels
Geannoteerde uitgave (met een bundeling van de annotaties van twee eerdere edities) van de Alice-boeken van de Britse schrijver (1832-1898).
Bevat
Titel
The annotated Alice / Lewis Carroll ; original ill. by John Tenniel ; with an introd. and notes by Martin Gardner
Auteur
Lewis Carroll Martin Gardner
Illustrator
John Tenniel
Taal
Engels
Editie
The definitive ed.
Uitgever
London: Penguin, 2001 | Andere uitgaves
XXXI, 334 p. : ill.
ISBN
0-140-289-291

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 11 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Na Einstein is Lewis Carroll (het pseudoniem als kinderboekenschrijver van de Britse logicus C.L. Dodgson) de meest geciteerde schrijver in academische publicaties. Carroll verwerkte in zijn 'Alice in Wonderland' en 'Through the Looking-Glass' dan ook veel paradoxen, omkeringen en andere logische grapjes die vaak in een notendop een filosofisch of wetenschappelijk probleem lijken weer te geven. Het is dus niet zo gek om de Alice-boeken uitvoerig daarop, en ook op literaire en biografische verwijzingen, te annoteren. De bekende Amerikaanse wiskundige Martin Gardner (1914) deed dat twee maal. In 1960 verscheen een eerste editie van de beide Alice-verhalen met annotaties in de marge: 'The Annotated Alice'*; in 1990 volgde een tweede uitgave, 'More Annotated Alice'**. De boeiende en geestige annotaties van beide edities zijn hier gecombineerd en aangevuld tot een definitieve uitgave, inclusief het door Carroll geschrapte hoofdstuk 'The Wasp in a Wig' en weer met de oorspronkelijke prenten…Lees verder

Over Lewis Carroll

Lewis Carroll, pseudoniem van Charles Lutwidge Dodgson, (Daresbury, 27 januari 1832 — Guildford, 14 januari 1898) was een Engelse diaken (dus geen priester) in de Anglicaanse Kerk, wiskundige en logicus die vooral bekend is geworden door zijn kinderboeken. Hij was het derde kind en de oudste zoon in een gezin van elf kinderen. In januari 1851 vertrok hij naar Oxford waar hij in 1854 cum laude in de wiskunde afstudeerde aan Christ Church. Later werd hij daar lector, tot 1881. Hij stierf op 14 januari 1898 aan de gevolgen van een longontsteking in Guildford, waar hij ook begraven werd.

Zijn beroemdste werken zijn:

  • Alice's Adventures in Wonderland (1865) (Nederlands: Alice in Wonderland)
  • Through the Looking-Glass (1872) (Nederlands: Door de spiegel)
  • The Hunting of the Snark (1876) (Nederlands: De jacht op de trek/strok/slaai)

De illustraties van Sir John Tenniel bij de boek…Lees verder op Wikipedia

Suggesties