Boek
Nederlands

De avonturen van Alice in Wonderland

Lewis Carroll (auteur), John Tenniel (illustrator)

De avonturen van Alice in Wonderland

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Als Alice een haastig, sprekend, wit konijn achterna holt, komt ze in een heel wonderlijke omgeving terecht. Alles is daar anders dan in de gewone wereld en ze ziet er eindeloos veel sprekende dieren. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De avonturen van Alice in Wonderland / Lewis Carroll ; met ill. van John Tenniel
Auteur
Lewis Carroll
Illustrator
John Tenniel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Alice's adventures in Wonderland
Uitgever
Amsterdam: Van Goor, 2000 | Andere uitgaves
125 p. : ill.
ISBN
90-00-03266-0

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De wonderbaarlijke avonturen van Alice in Wonderland hebben al generaties kinderen gefascineerd. Ontsproten aan het brein van de Engelse schrijver Lewis Carroll in 1872, is het verhaal van het kleine meisje dat niet wilde luisteren nog altijd enorm actueel. Sommige literaire wetenschappers beweren dat Alice allesbehalve een sprookje is, maar eerder het gevolg is van drugsgeïnspireerde uitstapjes van de auteur: het kleine meisje staat voor de diepere angsten en dromen waar mensen mee moeten leren leven. Maar is dat niet de functie van ieder sprookje? Elk verhaal dat wordt aangeduid met de titel 'sprookje', heeft een eigenwijze hoofdpersoon, goede en kwade dingen, dieren of mensen, en meestal een zwaar aanwezig moraal. Lewis Carroll heeft deze regels allemaal gerespecteerd met zijn Alice en vandaar dat het verhaal zo heerlijk wegleest. Voor geoefende voorlezers is het zelfs haalbaar om een hoofdstuk per avond te lezen, en kinderen die zelf goed lezen en niet bang zijn voor een e…Lees verder
In '89 verscheen de alom geprezen vertaling van dit klassieke (kinder)boek, het verhaal over Alice die via een konijnenhol terechtkomt in een bizarre wereld met een eigen logica. Toen met gloednieuwe illustraties van Anthony Browne. Dat was even wennen want de oorspronkelijke illustraties van John Tenniel waren een onlosmakelijk onderdeel van het boek gaan uitmaken. Ze vertonen dezelfde mengeling van fantasie en vanzelfsprekendheid die ook kenmerkend is voor de tekst. Het is dan ook een goed idee van de uitgever geweest de eigentijdse vertaling te voorzien van de oorspronkelijke illustraties; een eerbetoon aan de traditie. Jammer dat door de donkere reproductie Tenniels verfijnde lijnenspel niet tot z'n recht komt. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Lewis Carroll

Lewis Carroll, pseudoniem van Charles Lutwidge Dodgson, (Daresbury, 27 januari 1832 — Guildford, 14 januari 1898) was een Engelse diaken (dus geen priester) in de Anglicaanse Kerk, wiskundige en logicus die vooral bekend is geworden door zijn kinderboeken. Hij was het derde kind en de oudste zoon in een gezin van elf kinderen. In januari 1851 vertrok hij naar Oxford waar hij in 1854 cum laude in de wiskunde afstudeerde aan Christ Church. Later werd hij daar lector, tot 1881. Hij stierf op 14 januari 1898 aan de gevolgen van een longontsteking in Guildford, waar hij ook begraven werd.

Zijn beroemdste werken zijn:

  • Alice's Adventures in Wonderland (1865) (Nederlands: Alice in Wonderland)
  • Through the Looking-Glass (1872) (Nederlands: Door de spiegel)
  • The Hunting of the Snark (1876) (Nederlands: De jacht op de trek/strok/slaai)

De illustraties van Sir John Tenniel bij de boek…Lees verder op Wikipedia

Suggesties