Boek
Nederlands

Schattig

Lida Dijkstra (auteur), Marije Tolman (illustrator)
Konijn Tijn wil niet langer 'schattig' zijn, maar stoer. Totdat blijkt dat Truuske de stoere Tijn maar een engerd vindt. Prentenboek met paginagrote, gedetailleerde illustraties in zachte kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Dieren
Titel
Schattig / tekst Lida Dijkstra ; ill. Marije Tolman
Auteur
Lida Dijkstra
Illustrator
Marije Tolman
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2007 | Andere uitgaven
[28] p. : ill.
ISBN
90-5637-861-9 9789056378615
Plaatsingssuggestie
Verliefd zijn (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tijn is een klein konijntje en iedereen vindt hem schattig. Hij wil echter helemaal niet schattig zijn. Tijn besluit zijn uiterlijk zo drastisch te veranderen dat er van het bolle en pluizige niets overblijft. Dan komt hij Truuske tegen, een klein, bol en pluizig konijntje dat haar neusje optrekt voor de stoere Tijn. Dat laat Tijn niet op zich zitten. De auteur, bekend van onder andere ‘Tien kleine heksjes’, weet ook in dit boek met een beperkt aantal woorden heel goed een sfeer en karakters neer te zetten. Door de reacties van de andere dieren in het bos leert de lezer Tijn ook op een andere manier kennen. De tekst bevat een duidelijke structuur, maar wordt nergens voorspelbaar en laat genoeg ruimte (letterlijk en figuurlijk) open voor het beeld. Op de spreads in warme, zachte tinten met een enkel kleuraccent en met subtiele lijnvoering komen de karakters van Tijn en Truuske goed naar voren. De paginagrote tekeningen zitten verder vol beeldgrapjes (een zebrapad bestaat uit een tienta…Lees verder

Schattig

Konijn Tijn is klein, bol en pluizig en iedereen vindt hem schattig. Daar gruwt hij van en hij besluit er iets aan te doen. Hij probeert zichzelf een stoer imago aan te meten door stoere accessoires te dragen, zijn kleding te veranderen en zijn gedrag aan te passen. Hij schaft zich zelfs een lawaaierige motor aan en eindelijk vindt niemand hem meer schattig. Zijn stoere houding slaat echter niet aan bij de schattige Truuske; ze vindt Tijn maar een engerd. Vliegensvlug ontdoet hij zich van al zijn stoere spullen en gelukkig herkent ze hem niet. Ze vindt hem zelfs schattig en Tijn is zijn frustratie daaromtrent helemaal vergeten. De twee konijnen gaan gezellig samenwonen en er komen een heleboel kinderen, allemaal klein, bol en pluizig, allemaal heel erg ... stout! 'Schattig' is een lief en grappig prentenboek over schattig zijn en stoer doen, over anders willen zijn en tevreden zijn met zichzelf. Vrolijke illustraties vullen telkens een dubbele bladzijde. Ze zitten boordevol speelse en…Lees verder

Over Lida Dijkstra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ldijkstra

Alida Wietske (Lida) Dijkstra (Heerenveen, 16 juli 1961) is een Nederlands auteur van kinder- en jeugdboeken. Ze heeft daarnaast enkele titels voor volwassenen op haar naam staan en schrijft ook educatief materiaal.

Dijkstra schrijft in het Nederlands en het Fries, en vertaalt zelf haar boeken van de ene naar de andere taal. Haar Nederlandse boeken komen uit onder de naam Dijkstra, de Friese onder de naam Dykstra.

Biografie

Dijkstra groeide op in Scharsterbrug en verhuisde op haar achttiende naar Leiden om een studie aan de Reinwardt Academie te volgen. Daarna studeerde ze kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit Leiden, met als specialisatie kunstnijverheid. Ze gaf in haar studietijd rondleidingen in Stedelijk Museum de Lakenhal en was student-assistent in de diatheek van het Kunsthistorische Instituut.

Tussen 1986 en 1989 werkte ze bij de stichting Monument van de Maand, daarna werd ze con…Lees verder op Wikipedia