Als in de nabije toekomst een restje haarloos, seksloos en schriftloos geworden mensheid op CIEL met ijzeren hand wordt geregeerd door Jean de Men, komen sommigen toch in verzet.
Titel
Het boek Joan
Auteur
Lidia Yuknavitch 1963-
Vertaler
Thijs van Nimwegen Anne Roetman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The book of Joan
Uitgever
Amsterdam: Lebowski Publishers, 2018
256 p.
ISBN
9789048841912 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De rotte aarde

Roman. Sciencefiction en feminisme, en een vleugje jonge Peter Verhelst: Het boek Joan is het lezen waard.

In het jaar 2049 is de aarde, na een resem oorlogen, onbewoonbaar geworden. De rijken hebben hun toevlucht gezocht op een ruimtestation dat permanent boven de rotte aarde zweeft en weinig subtiel CIEL heet. Veel plezier beleven ze daar niet aan: ze leven er onder de knoet van een Trumpiaanse tiran én ze zijn (door de vervuiling) geslachtsloos geworden.

Feministisch getinte sciencefiction is heel erg in. De Amerikaanse Lidia Yuknavitch vertelt in Het boek Joan over de kunstenares Christine, die zich laat inspireren door de verzetsstrijdster Joan van Stof (gemodelleerd naar Jeanne d'Arc), voor haar strijd tegen de tiran Jean de Men. In de loop van de roman zal het gelukkig minder zwart-wit worden.

Yuknavitch heeft een hele wereld uitgedacht, met veel personages en innovatieve concepten; er zit in deze roman materiaal voor een boek twee keer zo dik. Yuknavitch heeft de neiging om grote delen van de plot over te slaan en alleen de sleutelscènes echt uit te w…Lees verder

Het Engelse origineel van dit boek, uitgekomen in 2017, stond op nagenoeg alle 'most anticipated'-lijstjes. Reacties waren gemengd, met uitschieters naar zowel 'briljant meesterwerk' als 'onleesbaar'. Door critici trouwens (heel) goed ontvangen. De auteur breekt met de conventies van allerlei genres in dit boeiende – doch niet gemakkelijke – verhaal, dat draait om de (middeleeuwse) schrijfster Christine de Pisan in een dystopische setting in de nabije toekomst, CIEL, waar een radicale charismatische leider stevig huishoudt. Het personage Jeanne d'Arc speelt een belangrijke rol, evenals thematiek rondom, onder andere, gender en seksuele identiteit, lichamelijkheid en zelfbeschadiging als expressie. Geen milde kost. Zo ook niet Yuknavitch's academische, reflexieve meta-stijl. Maar voor wie radicaliteit en inventiviteit kan waarderen een sterk, fascinerend, actueel en ook verontrustend werk.

Suggesties