Boek
Nederlands

Achterstallig geluk

Lieneke Dijkzeul (auteur)

Achterstallig geluk

Genre:
Door het vinden van haar meisjesdagboek na het overlijden van haar moeder overdenkt een vrouw haar jeugd in een katholiek gezin in de jaren vijftig van de 20e eeuw.
Titel
Achterstallig geluk
Auteur
Lieneke Dijkzeul
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2014 | Andere uitgaven
233 p.
ISBN
9789026328800 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Autobiografisch getint verhaal over een vrouw die de spullen van haar net overleden moeder uitzoekt met wie ze een ongemakkelijke verhouding had. Tijdens het opruimen vindt ze ook haar eigen jeugddagboek terug en vanaf daar gaat het verhaal verder in de eerste persoon en terug in de tijd. Vanuit het perspectief van een kind beschrijft de vrouw haar katholieke jeugd in de jaren vijftig van de 20e eeuw. Ze is de jongste in een gezin met vier kinderen en een alleenstaande, eigenzinnige, niet gemakkelijke moeder. Er is nauwelijks geld en als het er is, gaat het naar de talentvolle broer die goed viool speelt. Ook merkt het kind, door opmerkingen van haar oudere zusje en de nonnen op school, dat er iets geheimzinnigs met haar is, ze is anders dan haar broers en zusje, maar in welk opzicht weet ze niet. Als ze twaalf is, vertelt haar moeder haar de waarheid die bevrijdend werkt en haar haar moeder beter doet begrijpen. Goed en fijnzinnig geschreven psychologische roman met een overtuigend p…Lees verder

Over Lieneke Dijkzeul

Lieneke Dijkzeul (Sneek, 7 maart 1950) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken en volwassenenliteratuur.

Biografie

Na haar jeugd verhuisde ze naar Amsterdam, nabij Schiphol en tegenwoordig woont ze in Culemborg. Ze was actief als beroepskeuzetester voordat ze begon met schrijven na de geboorte van haar dochter (1979). Ze schreef korte verhalen voor de Donald Duck, de Taptoe en de Okki.

In 1990 schreef ze haar eerste jeugdboek, Houd je taai. Daarna schreef ze nog meer boeken, voornamelijk jeugdromans. Het onderwerp in haar boeken is vooral eenzaamheid, naar eigen zeggen "omdat ieder mens hier eens in zijn leven mee in aanraking komt".

Sinds 2006 schrijft ze ook boeken voor volwassenen. In dat jaar verscheen haar debuutthriller De stille zonde, die zowel door het publiek als in recensies goed werd ontvangen. De in 2007 uitgegeven literaire thriller Koude lente werd geno…Lees verder op Wikipedia