Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Blikschade

Lieneke Dijkzeul (auteur)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De wereld van de 12-jarige Texelse jongen Raaf stort in wanneer hij te horen krijgt dat hij een ongeneeslijke oogziekte heeft. Hij gaat met iedereen de strijd aan, maar vooral met zichzelf. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Blikschade
Auteur
Lieneke Dijkzeul
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2006
93 p.
ISBN
9789056378035

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 15 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De wereld van de 12-jarige, Texelse jongen Raaf stort in wanneer hij te horen krijgt dat hij MD heeft, een ongeneeslijke oogziekte die tot blindheid leidt. Op heldere, maar subtiele wijze worden de gevoelens van Raaf verteld. Hij gaat met iedereen de strijd aan, maar nog het meest met zichzelf. Hij wil dat alles bij het oude blijft en sluit iedereen buiten, omdat hij vindt dat niemand hem begrijpt. Het gevolg is dat hij gaat spijbelen en ruzie met de hele wereld heeft. De ommekeer komt wanneer een groep blinde jongens op het eiland logeert en hem laat zien dat het gaat om wat je wel kunt en niet om wat niet meer kunt. Kinderboek verschenen in een reeks, die de mogelijkheid biedt voor weinig geld boeken van bekende Nederlandse jeugdauteurs te verzamelen. Veel informatie over blindheid: hoe dromen blinden, hoe 'zien' blinden dingen, etc. Vlot taalgebruik. Achter in het boek staan een interview met en korte beschrijvingen van andere titels van de auteur. Voor haar titel 'Aan de bal'* ont…Lees verder

Over Lieneke Dijkzeul

Lieneke Dijkzeul (Sneek, 7 maart 1950) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken en volwassenenliteratuur.

Biografie

Na haar jeugd verhuisde ze naar Amsterdam, nabij Schiphol en tegenwoordig woont ze in Culemborg. Ze was actief als beroepskeuzetester voordat ze begon met schrijven na de geboorte van haar dochter 1979. Ze schreef korte verhalen voor de Donald Duck, de Taptoe en de Okki.

In 1990 schreef ze haar eerste jeugdboek, Houd je taai. Daarna schreef ze nog meer boeken, voornamelijk jeugdromans. Het onderwerp in haar boeken is vooral eenzaamheid, naar eigen zeggen "omdat ieder mens hier eens in zijn leven mee in aanraking komt".

Sinds 2006 schrijft ze ook boeken voor volwassenen. In dat jaar verscheen haar debuutthriller De stille zonde, die zowel door het publiek als in recensies goed werd ontvangen. De in 2007 uitgegeven literaire thriller Koude lente werd genomineerd voor de Gouden …Lees verder op Wikipedia