Boek
Nederlands

Moffel en Piertje

Lieneke Dijkzeul (auteur), Doesjka Bramlage (illustrator)
+1
Moffel en Piertje
×
Moffel en Piertje Moffel en Piertje
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Moffel en Piertje zijn goede vrienden. Samen beleven ze allerlei avonturen. Ze krijgen luizen, vragen om een rode 'poeprika' bij de groenteboer, spelen verstoppertje en winnen een prijs met een kleurplaat. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Titel
Moffel en Piertje
Auteur
Lieneke Dijkzeul
Illustrator
Doesjka Bramlage
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2014 | Andere uitgaves
119 p. : ill.
Aantekening
Gebaseerd op de schooltelevisie-serie 'Koekeloere'
ISBN
9789047702351 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Kleuters en hun ouders kennen het vriendenpaar Moffel en Piertje van het programma Koekeloere van Teleac. Moffel is een mol en Piertje een worm. Ze wonen samen in een hol in het bos, maar zijn als het moet ook zo bij de winkel. Hoewel ze functioneren als kinderen hebben ze nog een paar typische diereneigenschappen. Zo ziet Moffel slecht en kan Piertje vanwege het gebrek aan pootjes geen dingen pakken.

In deze bundel met dikke kaft en vele kleurige illustraties zijn 28 verhalen opgenomen over hun herkenbare, alledaagse én bijzondere avonturen. De verhalen beginnen steeds op de rechterkant, met aan de linkerkant een paginagrote illustratie die het centrale probleem of het eind van het verhaal verbeeldt. De verhalen lijken redelijk willekeurig op elkaar te volgen. Er is wel aandacht voor de seizoenen, maar de verhalen zijn niet volgens de seizoenen of feesten geordend. Ze hebben wel altijd een grappige of onverwachte clou. Zo verzamelt Moffel zoveel blaadjes en andere zake…Lees verder
Moffel en Piertje beleven allerlei ‘dagelijkse’ avonturen: luizen krijgen, om een rode 'poeprika' vragen bij de groenteboer, verstoppertje spelen, een prijs winnen met een kleurplaat en ruzie maken om iets kleins. De verhalen in dit stevige voorleesboek zijn herkenbaar voor jonge ‘lezers’. De tekst is eenvoudig, meestal in korte zinnen en dialogen; dagelijkse belevenissen en gevoelens worden met een speels gemak aan elkaar gekoppeld door deze bekende schrijfster. Ieder verhaal start op de rechterpagina; met op links een prachtige, mede digitaal vormgegeven prent, waarop Moffel en Piertje de hoofdrol spelen. Elk verhaal eindigt met een kleine, stempelachtige afbeelding. Mooie, uitgave die jonge kinderen het leven leert kennen. Met Moffel en Piertje (bekend van schooltv) voorop. Aanrader voor thuis, peuterspeelzaal en bij de dagopvang. Om veel en vaak (voor) te lezen, om vaak naar te luisteren en om iedere keer weer hard om te lachen of te huilen. Vanaf ca. 4 jaar.

Moffel en Piertje

Moffel en Piertje zijn bekende figuurtjes uit het tv-programma Koekeloere (Teleac/School TV, Nederland). Zij wonen samen in een holletje onder de grond. Hun avonturen zijn erg herkenbaar en zo uit het leven van een kleuter gegrepen. In dit boek beleven ze 28 kleine avonturen: ze maken toversoep, ze winnen een prijs in een kleurwedstrijd, ze vragen ‘rode poeprika’ bij de groenteboer, ze spelen verstoppertje, enz. De figuurtjes hebben elk hun eigen karakter. Moffel is nieuwsgierig van aard en redelijk eigenzinnig. Piertje is een voorzichtig, nadenkend typetje. Samen ontdekken ze de wereld en zoeken ze een antwoord op hun vragen. De tekst is eenvoudig, in korte zinnen of dynamische dialogen. Lieneke Dijkzeul is niet aan haar proefstuk toe en ze is er in geslaagd om alles in een vlotte, verstaanbare taal neer te zetten. Elk verhaal start op de rechterpagina en wordt op de linkerpagina aangevuld met een illustratie van Doesjka Bramlage. Na elk verhaal krijg je nog een kleine illustratie…Lees verder

Over Lieneke Dijkzeul

Lieneke Dijkzeul (Sneek, 7 maart 1950) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken en volwassenenliteratuur.

Biografie

Na haar jeugd verhuisde ze naar Amsterdam, nabij Schiphol en tegenwoordig woont ze in Culemborg. Ze was actief als beroepskeuzetester voordat ze begon met schrijven na de geboorte van haar dochter 1979. Ze schreef korte verhalen voor de Donald Duck, de Taptoe en de Okki.

In 1990 schreef ze haar eerste jeugdboek, Houd je taai. Daarna schreef ze nog meer boeken, voornamelijk jeugdromans. Het onderwerp in haar boeken is vooral eenzaamheid, naar eigen zeggen "omdat ieder mens hier eens in zijn leven mee in aanraking komt".

Sinds 2006 schrijft ze ook boeken voor volwassenen. In dat jaar verscheen haar debuutthriller De stille zonde, die zowel door het publiek als in recensies goed werd ontvangen. De in 2007 uitgegeven literaire thriller Koude lente werd genomineerd voor de Gouden …Lees verder op Wikipedia

Suggesties