Boek
Nederlands

Moffel en Pietje durven alles

Lieneke Dijkzeul (auteur), Doesjka Bramlage (illustrator)
+1
Moffel en Pietje durven alles
×
Moffel en Pietje durven alles Moffel en Pietje durven alles
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Moffel en Piertje beleven allerlei avonturen. Moffel gaat een nieuwe bril kopen, ze doen mee aan een tekenwedstrijd en ze ontmoeten Sinterklaas die net een bestelbus heeft gekocht. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Titel
Moffel en Pietje durven alles
Auteur
Lieneke Dijkzeul
Illustrator
Doesjka Bramlage
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2015
132 p. : ill.
Aantekening
Gebaseerd op de schooltelevisie-serie 'Koekeloere'
ISBN
9789047703853 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Moffel de mol en Piertje de pier uit het schooltv-programma Koekeloere maken samen met andere dieren uit het bos avonturen mee. Tweede verhalenbundel*. De avonturen spelen zich voornamelijk af in de mensenwereld, bijvoorbeeld in een brillenwinkel, supermarkt, etc. De gepersonifieerde dieren hebben menselijke emoties zoals jaloezie, boosheid en blijheid. De sterke, uitgesproken karakters maken de verhalen overzichtelijk en interessant voor jonge kinderen. Dialogen zijn levendig en in spreektaal. De illustraties zijn soms bladvullend, soms tussen de teksten geplaatst. Ze hadden meer uitgewerkt kunnen worden; verhoudingen kloppen niet altijd. Moffel en Piertje zien er als tv-figuren anders uit, maar zijn wel herkenbaar. Sommige tekeningen zijn voor kinderen minder leuk, zoals op pagina 50, waar Moffel heel boos tegen Piertje doet en pagina 60, waar Piertje ligt te huilen. De gezichtsuitdrukkingen hadden hier en daar vrolijker gemogen. De bladzijden hebben brede kaders en een rustige blad…Lees verder

Moffel en Piertje durven alles

Moffel, de mol, en Piertje, de regenworm, zijn twee vrienden die samen in het bos wonen. Het zijn bekende  figuren uit de schooltv-serie Koekeloere. Ze beleven allerlei avonturen, op maat van kinderen. Heel herkenbare situaties doen zich voor en ook de manier waarop Moffel en Piertje reageren zal bij veel kinderen heel betrouwbaar overkomen. Het boek bundelt 27 korte verhaaltjes. In telkens drie pagina's weet de auteur een boeiende situatie of klein probleem te schetsen. Het zijn fijn vertelde verhaaltjes met vlotte dialogen. Bij de drie tekstbladzijden hoort nog een paginagrote tekening en een detailtekeningetje als afsluiter. Misschien wat weinig ondersteunend beeldmateriaal voor jonge kleuters?

Over Lieneke Dijkzeul

Lieneke Dijkzeul (Sneek, 7 maart 1950) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken en volwassenenliteratuur.

Biografie

Na haar jeugd verhuisde ze naar Amsterdam, nabij Schiphol en tegenwoordig woont ze in Culemborg. Ze was actief als beroepskeuzetester voordat ze begon met schrijven na de geboorte van haar dochter (1979). Ze schreef korte verhalen voor de Donald Duck, de Taptoe en de Okki.

In 1990 schreef ze haar eerste jeugdboek, Houd je taai. Daarna schreef ze nog meer boeken, voornamelijk jeugdromans. Het onderwerp in haar boeken is vooral eenzaamheid, naar eigen zeggen "omdat ieder mens hier eens in zijn leven mee in aanraking komt".

Sinds 2006 schrijft ze ook boeken voor volwassenen. In dat jaar verscheen haar debuutthriller De stille zonde, die zowel door het publiek als in recensies goed werd ontvangen. De in 2007 uitgegeven literaire thriller Koude lente werd geno…Lees verder op Wikipedia

Suggesties