Boek
Nederlands

De verpleegster

Ook verschenen als De verpleegkundige

Liesbet Slegers (auteur)
+1
De verpleegster
×
De verpleegster De verpleegster

De verpleegster

Ook verschenen als De verpleegkundige

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Het beroep van de verpleegster wordt beschreven: kleding en materiaal, werktijden, werkzaamheden, contact met patiënten, overleg met de dokter. Ook de thuishulp, bejaardenverzorgster, operatieassistente en kraamhulp komen aan bod. Geschikt voor kleuters.
Titel
De verpleegster
Ook verschenen als
De verpleegkundige
Auteur
Liesbet Slegers
Uniforme titel
De verpleegkundige
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2018 | Andere uitgaven
[26] p. : ill.
ISBN
9789044816570 (hardback)
Plaatsingssuggestie
613.1 (SISO) Beroepen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Informatief prentenboek in vrij groot formaat over het beroep en de werkzaamheden van een verpleegster (en een enkele verpleger). De termen verpleegster en verpleegkundige worden door elkaar gebruikt. Er wordt onder meer aandacht besteed aan de functie, speciale kleding, benodigdheden voor de functie zoals thermometers en injectiespuiten, verschillende diensten en taken in een ziekenhuis en de relatie tussen verpleging en arts. Op de twee laatste bladzijden is kort aandacht voor verschillende specialisaties. De beschrijvende tekst – geschreven op het niveau van jonge kinderen met af en toe wat dialoog – is op de linkerpagina afgedrukt. Daarboven staat een kleinere vierkante illustratie (met soms een benaming) in dezelfde techniek als de paginagrote illustratie op de rechterbladzijde, dikomlijnde figuren, ingekleurd met gouache. De gestileerde tekeningen, met bolle gezichten, waarbij de expressie wordt weergegeven met enkele streepjes en puntjes, vormen in combinatie met het vrolijke k…Lees verder

De verpleegster

Verpleegkundige is een beroep zowel voor jongens als voor meisjes. Verpleegkundigen werken in een ziekenhuis, een rusthuis voor ouderen of ze gaan met hun auto bij mensen langs die thuis verzorgd worden. De verpleegkundige heeft een wit uniform aan, gemakkelijke schoenen, want zij moet een ganse dag rondlopen. In het ziekenhuis heeft ze meestal een karretje bij zich waarop het nodige ligt. De taak van de verpleegkundige bestaat vooral in het verzorgen van wonden, mensen op hun gemak stellen, patienten wassen en medicatie uitdelen. Sommige verpleegkundigen assisteren de dokter of chirurg bij een operatie. De verpleegkundige moet met haar collega's goed overleggen wat ze al gedaan heeft en wat er nog moet gebeuren.
Liesbet Slegers heeft de kleuters al met een aantal beroepen laten kennismaken. Nu maakt ze promotie voor een knelpuntberoep: de verpleegster. Of verpleegkundige, want er worden ook mannen opgevoerd. De dokters waarvan sprake zijn evenwel allemaal mannen, wat niet meer …Lees verder

Over Liesbet Slegers

Liesbet Slegers (Geel, 26 juli 1975) is een Vlaams auteur en illustratrice.

Liesbet Slegers studeerde in 1997 af aan de toenmalige Sint-Lucas hogeschool te Antwerpen. Ze illustreert kinderboeken, kinderkranten en -tijdschriften.

In 1998 maakte ze de tekeningen voor het omvangrijke voorleesboek Een keuken vol sop, met teksten van Jeanne Bakker. In 1999 publiceerde ze vier typische peuterboekjes rond het figuurtje van Karel. Dit was de start van een lange reeks Kareltje-boeken.

Kenmerkend voor de stijl die ze hanteert is eenvoud, soberheid en herkenbaarheid.

Bibliografie

  • Karel gaat logeren (Clavis)
  • Karel in het vliegtuig (Clavis)
  • Karel krijgt een hondje (Clavis)
  • Karel gaat naar school (Clavis)
  • Karel in het ziekenhuis (Clavis)
  • Karel op de wc (Clavis)
  • Karel bij de kapper (Clavis)
  • Karel in de douche(Clavis)
  • Karel heeft …Lees verder op Wikipedia