Daisy
Nederlands

Blauw

Liesbeth Mende (auteur), Annick Van Petegem (verteller)
Nikki (ik-figuur) heeft moeite met de nieuwe vriend van haar moeder en diens kinderen. Als ook haar beste vriendin een vriendje krijgt, gaat Nikki zich steeds extremer gedragen om aandacht te krijgen.
Titel
Blauw
Auteur
Liesbeth Mende
Verteller
Annick Van Petegem  (inlezer)
Taal
Nederlands
Editie
1
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2013
1 cd
Speelduur
5:05
Oorspr. uitgever
Gottmer
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 1 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Nikki zit in havo 3 en houdt zich bezig met roken, seks en graffiti spuiten. Het boek bestaat uit vier delen, vernoemd naar de seizoenen. Binnen elk deel is met tussenkopjes een paragraafindeling gemaakt. De lezer volgt een jaar uit het leven van Nikki, die in de ik-vorm en tegenwoordige tijd vertelt. Nikki kan niet omgaan met haar nieuwe thuissituatie. Op zoek naar aandacht zoent ze met de vriend van haar beste vriendin en met haar aardrijkskundeleraar, die ze stalkt. Dwangmatig geeft Nikki zichzelf opdrachten. Ze wordt steeds gekker en geraakt alsmaar verder op het slechte pad. Naarmate het verhaal vordert, verdwijnt de sympathie voor de hoofdpersoon steeds meer, hoewel Nikki haar gevoelens aanvankelijk zeer begrijpelijk maakt. De kinderlijke prent op het omslag en de blauwe paginaomranding doen vermoeden dat het bij deze titel om een kinderboek gaat. De kinderlijke toon die de schrijfster – debutant in het jeugdgenre – hanteert, versterkt dat vermoeden. Die toon past echter niet bi…Lees verder

Blauw

Nadat de relatie van haar mama met Bert afgelopen is, verhuizen Nikki en haar mama naar een appartement. Nikki mist Bert en de nieuwe vriend van mama vindt ze maar niks, hij heeft bovendien drie kleine, drukke kinderen! Iedereen rondom haar heeft de liefde gevonden. Haar vriendin Tanja heeft ook een vriendje, Lars. Nikki gaat ook op zoek naar liefde. Onder andere bij Lars, waardoor ze haar vriendschap met Tanja serieus op de helling zet. Ook haar leraar, meneer G., krijgt meer dan haar volledige aandacht. Dit brengt haar wel in de problemen.
Een boek dat een turbulent jaartje uit het leven van een puber beschrijft. Nikki zoekt op haar eigen manier een weg om ook, net zoals iedereen uit haar omgeving, aandacht en liefde te krijgen. Ze heeft een wel heel grote voorkeur voor de kleur blauw: ze kleedt zich in het blauw, leest strips van de Smurfen ... Het boek straalt blauw uit: blauwe tekst, de blauwe kaft; zelfs de bladranden zijn blauw. De hoofdstukken zijn kort, dikwijls maar en…Lees verder

Over Liesbeth Mende

Liesbeth Mende (1975) is een Nederlandse schrijfster van Indonesische afkomst en onder meer bekend van haar debuutroman Afhaalmeisje.

Zij studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht Dramaschrijven. Ze publiceerde in verschillende literaire tijdschriften en won in 2001 de Elle Literatuurprijs waarbij ze werd opgemerkt door een jurylid dat werkzaam was bij De Arbeiderspers. Mende doet mij denken aan de jonge Campert - Maarten 't Hart.

Externe link

  • Website Liesbeth Mende


Suggesties