Nieuwsgierige Lotje

Lieve Baeten (auteur)
+1
Nieuwsgierige Lotje
×
Nieuwsgierige Lotje Nieuwsgierige Lotje

Nieuwsgierige Lotje

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
In een heksenhuis gaat nieuwsgierige Lotje op zoek naar iemand die haar kapotte bezemsteel kan repareren. Hardkartonnen prentenboek met humoristische, gedetailleerde tekeningen in zachte kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Nieuwsgierige Lotje
Auteur
Lieve Baeten
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2005 | Andere uitgaves
[28] p. : ill.
ISBN
9789068221527
Plaatsingssuggestie
Toveren (ZIZO)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Nieuwsgierige Lotje is een jonge heks, die 's nachts op haar bezemsteel vliegt en een huis met brandend licht ziet. Ze gaat op onderzoek uit, waarbij ze haar bezemsteel breekt. Op zoek naar iemand die haar bezem kan repareren, ontmoet ze de muziekheks, de kookheks en de slaapheks. De knutselheks in de kelder maakt een raketbezem voor haar, waarop ze wegvliegt. En dan ziet ze opnieuw een lichtje (hetgeen het huis van de lezer impliceert). Fraai verzorgd prentenboek met tekeningen over twee pagina's in zachte kleuren, die de situatie uitdrukken (b.v. bij de slaapheks is het duister). De illustraties in een gemengde tekentechniek zijn vrolijk, zeer gedetailleerd, humoristisch en er valt eindeloos veel op te ontdekken. Zo beleeft Lotjes poes een eigen avontuur met een muis. Om de andere pagina is kleiner van formaat, zodat het verrassingselement vergroot wordt. De laatste tekening toont een doorsnee van het heksenhuis, waar alle heksen druk zijn met hun eigen bezigheden. In een witte balk…Lees verder

Nieuwsgierige Lotje

Lotje is een zeer nieuwsgierig heksje. Ze vliegt samen met haar kat op een bezemsteel door de nacht. Telkens ze een verlicht raam ziet moet ze kunnen binnengluren. Ditmaal kijkt ze binnen in een groot heksenhuis, maar ze breekt haar bezemsteel bij de landing. Gelukkig wonen er veel heksen in dit heksenhuis. Ze bezoekt ze allemaal. Zo komt ze bij de muziekheks, de kookheks, de slaapheks en de knutselheks terecht. De knutselheks kan haar bezem herstellen. Ze heeft zich een beetje laten gaan en het is een driedubbeldikke bezemstelenraket met vleugels geworden, waarmee Lotje het kelderraam uitschiet. De verhalen van Lieve Baeten kennen heel wat herdrukken en vertalingen. De illustraties zijn dan ook subliem. Het blijft boeiend de ontelbare schitterende details te ontdekken. Hier krijg je op de achterste schutbladen als extraatje een doorsnee van het supergezellige heksenhuis te zien. Een plezier voor generatie na generatie kleuters.


Nieuwsgierige Lotje

Lotje, de kleine heks, valt letterlijk het verhaal binnen en wel door een zoldervenster. Het lijkt of er een inleiding ontbreekt. Die heb je wel op de achterflap, daar wordt Lotje voorgesteld en heb je de perfecte inleiding op het verhaal. Waarom staat het niet in het boek? Met bijvoorbeeld de prent van de voorkaft waarop Lotje het verlichte raam binnenvliegt. Op de prenten is wel heel veel te zien. Op zolder staat niet alleen de gebruikelijke rommel. Er zitten vleermuizen, kraaien, een uil en natuurlijk ook muizen en daar springt de kat op af als je aan het pijltje trekt. Lotje breekt haar bezem bij de landing. Ze heeft geluk want ze zit op de zolder van een groot heksenhuis. Op de bovenste verdieping woont de muziekheks. Zij kan de bezem van Lotje niet maken maar haar muziekinstrumenten spelen wondermooie muziek bij een tik van haar toverstaf. De harp zweeft door de kamer en de ander muziekinstrumenten springen uit de bladzijde omhoog. Dan snuift Lotje een heerlijke kooklucht op. Ze…Lees verder

Over Lieve Baeten

Lieve Baeten (Zonhoven, 24 oktober 1954 - Bekkevoort, 15 oktober 2001) was een Vlaams auteur en illustratrice, bekend geworden van de prentenboekenreeks Lotje. Lieve Baeten studeerde grafische vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Ze huwde in 1976 met Koen Fossey.

Lotje (Patou in het Frans, Die kleine Hexe in het Duits) is een klein heksje dat op haar bezem in allerlei schattige situaties komt. Lotje werd vertaald in 14 talen.

Lieve Baeten kreeg voor haar boeken een aantal belangrijke prijzen.

  • Boekenpauw (1993) voor "Nieuwsgierige Lotje"
  • Kinderboekwinkelprijs (1995) voor "Lotje is Jarig"

Baeten kwam in 2001 om het leven door een auto-ongeval. Haar zoon Wietse heeft haar laatste half afgewerkte boek verder vervolledigd door computerbewerkingen en uitgebracht (Slimme Lotje).

Bibliografie

Lieve Baeten als auteur en illustrator:

Lees verder op Wikipedia