Welkom in Amerika

Welkom in Amerika
Besprekingen
Een niet zo lichte familie
Roman. De ex-vrouw van Karl Ove Knausgård vertelt in haar nieuwste roman het coming-of-ageverhaal van een getroebleerd meisje. De 11-jarige Ellen zwijgt, want groeien en praten gaan niet samen.
In 1965, kort nadat de Franse schrijver Louis-René des Forêts in een gedicht de verdrinkingsdood van een kind had beschreven, verdronk zijn eigen 14-jarige dochter. Des Forêts was zo geschrokken van wat hij als de invloed van de taal op de realiteit ervoer, dat hij voor vele jaren stopte met schrijven.
Ellen, de 11-jarige verteller van Welkom in Amerika, kent dat gevoel. 'Ik heb hardop aan God gevraagd om papa dood te laten gaan en toen deed hij dat.' Ze kreeg wat ze wilde, maar is bang geworden voor de kracht van haar gedachten. Daarom is ze 'al een tijdje geleden opgehouden met praten'.
Er is natuurlijk meer aan de hand. Ellen worstelt met volwassen worden. Ze voelt dat ze niet tegelijk kan 'groeien en praten'. Voor haar moeder is haar zwijgen theatraal, 'een soort weigering' van het leven; voor Ellen voelt het als een levensnoodzakelijke keuze.
Theater heeft het leven van het gezin bepaald. Ellens mooie, vrolijke moeder werd actrice toen z…Lees verder
Welkom in Amerika
Eerste zin. Ik ben nu al een tijdje opgehouden met praten.
Stille kinderen. Veel ouders zouden er een nier voor over hebben, maar Ellen drijft haar zelf opgelegde zwijgplicht wel heel consequent door. Ze is namelijk bang voor haar eigen woorden. Tijdens een gesprek met God smeekte ze Hem om de dood van haar vader, en nu die onder de zoden ligt, is ze toch enigszins geschrokken van haar woorddaad. Met stomheid geslagen observeert ze haar broer, die zich heeft opgesloten in zijn muziekkamer, en haar moeder, die in de woonkamer toneelles geeft – zij maken lawaai voor drie. Onder die stolp krijgt Ellen nog spookbezoek van haar manisch-depressieve vader, maar die neemt haar niets kwalijk: zijn leven was heftig genoeg, de rust is welgekomen. In korte zinnetjes naait Linda Boström Knausgård – ja, de vrouw van – het leed van Ellen tot een lappendeken van waanzin. Kleine naaldenprikken zijn het: eentje doet geen pijn, maar hou het lang genoeg vol en je krijgt een boek dat bloedt als een open wonde. Boström laat Ell…Lees verder
-
Linda Boström Knausgård
-
Maydo Van Marwijk Kooy