Boek
Nederlands

Koning & koning

Linda De Haan (illustrator), Stern Nijland (illustrator)
+1
Koning & koning
×
Koning & koning Koning & koning

Koning & koning

Linda De Haan (illustrator), Stern Nijland (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
De koningin wil met pensioen, maar eerst moet de kroonprins trouwen. Het heeft heel wat voeten in de aarde om een geschikte partner voor hem te vinden. Prentenboek met bonte illustraties in gemengde techniek. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Koning & koning
Andere titel
Koning en Koning
Illustrator
Linda De Haan Stern Nijland
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2008
[28] p. : ill.
ISBN
9789025743895 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Verliefd zijn (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 20 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Hoeveel commotie kan een prentenboek teweegbrengen? Heel wat, als je het Linda de Haan en Stern Nijland vraagt. Hun eerste samenwerking, Koning & Koning, die in 2000 verscheen, veroorzaakte een heuse rel in de Verenigde Staten. Bibliotheken weigerden het boek aan jongere kinderen mee te geven, de Amerikaanse uitgeverij werd overstelpt met gechoqueerde mails en het schrijversduo werd herhaaldelijk getelefoneerd door Amerikaanse radiostations.
Oorzaak van al deze commotie blijkt een homohuwelijk tussen twee schattige prinsjes. Het prentenboek, geconcipieerd als een sprookje, vertelt het verhaal van een oude koningin die de troon aan haar zoon wil overlaten. Voorwaarde is wel dat zoonlief eerst in het huwelijksbootje stapt. Een hele rist potentiële kandidates passeert de revue, maar niemand weet het hart van de prins te veroveren. Als prinses Madelief en haar broer Heerlijk ten slotte ten tonele verschijnen, wordt de prins eindelijk verliefd, op prins Heerlijk. Het langverwachte huwe…Lees verder
De oude koningin wil graag met pensioen, maar er is een probleem: haar zoon die haar moet opvolgen is nog niet getrouwd. Na veel aandringen stemt de prins toe in het uitnodigen van een hoop huwelijkskandidaten, maar er zit geen geschikte prinses bij. Totdat de laatste prinses haar broer meebrengt. De prins wordt meteen verliefd. Humoristisch prentenboek dat het thema homoseksualiteit voor kleuters bespreekbaar maakt. De uitvoering is origineel. De illustraties zijn in collagetechniek: uitgeknipte plaatjes, teksten in verschillende talen en lettertypen, zelfgemaakt papier, textiel, gouache en pentekeningen. Er zitten herhalingselementen in het verhaal en er is veel op de tekeningen te zien. De kat en muis komen regelmatig terug. De tekst is groot gedrukt, speelt regelmatig een rol in de illustraties en laat zich goed voorlezen. Mooi uitgevoerd. Vanaf ca. 4 jaar.

Suggesties