Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De Mandibles : een familiekroniek, 2029-2047 : roman

Lionel Shriver (auteur), Jan de Nijs (vertaler), Arthur Wevers (vertaler)
+1
De Mandibles : een familiekroniek, 2029-2047 : roman
×
De Mandibles : een familiekroniek, 2029-2047 : roman De Mandibles : een familiekroniek, 2029-2047 : roman

De Mandibles : een familiekroniek, 2029-2047 : roman

Als de Amerikaanse economie in 2029 in een ingrijpende crisis raakt, heeft dat grote gevolgen voor de gegoede familie Mandibles.
Titel
De Mandibles : een familiekroniek, 2029-2047 : roman
Auteur
Lionel Shriver
Vertaler
Jan de Nijs Arthur Wevers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Mandibles : a family, 2029-2047
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2016
443 p.
ISBN
9789025447380 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Eerst een cursus economie

Lionel Shriver zet de dingen graag op scherp. In De Mandibles is de VS een vierderangsstaat waar mensen vechten om een hap eten.

Amerikaanse middenklassegezinnen doen anno 2029 zes weken met een keukenrol, ze wassen hun handen met afwaswater en eten zelden vlees. Hun tablets zijn zo dun dat ze verfrommelbaar zijn en soms verkeerdelijk worden aangezien voor een zakdoek.

Florence, kleindochter van Douglas Mandible, bezitter van het familiefortuin, is een telg van de middenklasse. Ze klampt zich vast aan haar tablet, het is haar enige luxe en dankzij het apparaat weet ze wat er in de wereld gebeurt of toch ongeveer. Kranten zijn er niet meer en de informatiestroom is extreem versnipperd. Florence heeft een Mexicaanse vriend en een zoon, Willing. De Verenigde Staten hebben een Mexicaanse president en de eerste taal is Spaans.

Dat en veel meer lezen we op de eerste bladzijden van de dertiende roman van Lionel Shriver, een auteur die zich met een enorme verbetenheid verdiept in de grote maatschappelijke thema's zoals geweld gepleegd door scholieren ( We m…Lees verder

De Mandibles

Eerste zin  'Niet het schone water voor je handen gebruiken!'

Voor wie niet genoeg kan krijgen van economische doemberichten, heeft Lionel Shriver De Mandibles geschreven. In die satirische toekomstroman volgt Shriver vier generaties Mandibles, vanaf 2029. De VS kunnen tegen dan hun schulden niet meer betalen en China en Rusland voeren een nieuwe wereldmunt in die de dollar verdringt. De Latijns-Amerikaanse president van de VS beslist de staatsschulden weg te strepen, kapitaalcontroles in te voeren en zelfs het goud van alle Amerikanen te confisqueren. Dat uitgangspunt (uitgelegd in nogal ingewikkelde en technische dialogen) stort de familie Mandible, en het hele land, in het verval. Ook na die crisis worden de VS nooit meer een economische supermacht, en Mexico bouwt een hek aan de grens om immigranten tegen te houden. Shriver beschrijft een samenleving die sneller dan haar inwoners konden voorspellen uit elkaar valt, maar doet dat op een ironische toon die al te laconiek is om veel indruk na t…Lees verder

Het is 2029. In New York ploetert Florence Darkly voort. De wereld is veranderd, vooral na de digitale shutdown van 2024. Europa en Amerika zijn op hun retour en Azië wordt machtiger. Er zijn tekorten. Vooral voedsel en water. Dan verdringt de bancor de dollar en de Amerikaanse economie stort in. Nu wordt ook haar familie, de eens zo rijke Mandibles, geconfronteerd met gigantische problemen en moet zien te overleven in een desintegrerende maatschappij waarin technische hulpmiddelen het begeven en het morele verval om zich heen grijpt. De regering van de VS, bestaande uit latino’s, ontwikkelt totalitaire trekken. De economie evolueert van hyperinflatoir naar een centraal geleide agrarische en laag geïndustrialiseerde economie. De familieleden reageren verschillend: Savannah wordt prostituee, Goog int belastingen en controleert zijn medemens en Willing analyseert en creëert kansen. Uiteindelijk vluchten de Mandibles net als de oorspronkelijke Amerikanen naar een primitieve maar vrije pl…Lees verder

Over Lionel Shriver

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Tony Sarowitz

Margaret Ann "Lionel" Shriver (Gastonia, 18 mei 1957) is een Amerikaanse schrijfster en journaliste. Ze woont in Londen.

Haar roman "Laten we het even over Kevin hebben" won in 2005 de Orange Prize for Fiction.

Biografie

Shriver werd geboren als Margaret Ann Shriver in Gastonia (North Carolina) en komt uit een zeer religieus gezin, waar ethiek boven alles stond.

Haar vader, Donald, was presbyteriaanse predikant. Hij werd later hoogleraar sociale ethiek en voorzitter van de "Union Theological Seminary New York". Haar moeder was aanvankelijk huisvrouw, maar ging later werken bij de "National Council on Churches".

Shriver was de middelste van drie kinderen, met een oudere broer, Greg, die later gestorven is aan een eetstoornis, en een jongere broer.

Op 15-jarige leeftijd veranderde Shriver haar voornaam van Margaret Ann naar Lionel, omdat ze als tomboy vond dat…Lees verder op Wikipedia