Boek
Nederlands

Tegendraads : een selectie essays uit een carrière van solliciteren naar zelfdestructie

Lionel Shriver (auteur), Karina van Santen (vertaler), Marian Van der Ster (vertaler)
+1
Tegendraads : een selectie essays uit een carrière van solliciteren naar zelfdestructie
×
Tegendraads : een selectie essays uit een carrière van solliciteren naar zelfdestructie Tegendraads : een selectie essays uit een carrière van solliciteren naar zelfdestructie

Tegendraads : een selectie essays uit een carrière van solliciteren naar zelfdestructie

Verzameling columns, essays en opiniestukken over actuele thema’s.
Titel
Tegendraads : een selectie essays uit een carrière van solliciteren naar zelfdestructie
Auteur
Lionel Shriver
Vertaler
Karina van Santen Marian Van der Ster
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Abominations
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2022
333 p.
ISBN
9789025473440 (paperback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Heerlijk portret van een polemist

In Tegendraads zijn de roemruchtste journalistieke stukken van Lionel Shriver (65) gebundeld: over identiteitspolitiek, religie, links taalgebruik, literatuur, ziekte en brexit.

De Amerikaanse Lionel Shriver (65) groeide als predikantenkind op in een presbyteriaans gedoopt gezin. 'Als klein kind was ik voornamelijk verveeld, maar toen de prepuberteit aanbrak was ik woedend (...) dat ik geen eigen mening mocht hebben', schrijft ze in haar gelegenheidspreek Het kinderlijke afleggen (2013).

Met haar openingstoespraak op het Writers Festival in Brisbane in 2016 riep ze 'hel en verdoemenis' over zich af. Ze brak een lans voor de vrijheid van de fictie: auteurs mogen personages opvoeren die een andere identiteit hebben dan zijzelf. Om dit te illustreren zette ze een sombrero op (een schrijver mag iedere hoed opzetten).

Yassmin Abdel-Magied, een jonge Soedanese blogger, betichtte Shriver naar aanleiding daarvan van culturele toe-eigening. Het festival nam afstand van Shrivers toespraak, sociale media ontploften.

Gekrenkt

Ze schrijft: 'In mijn jeugd waren conservatieven de stem van onderdrukking, conformisme en orthodoxie. Het was recht…Lees verder

‘Tegendraads' is samengesteld uit de vele columns, essays en opiniestukken die Shriver schreef voor gerenommeerde Engelse en Amerikaanse media over een breed scala aan onderwerpen: religie, taal, literatuur, Brexit, het schrijverschap, ziekte, de dood, en het belastingstelsel. Elk stuk weerspiegelt standpunten of gevoelens waardoor ze ‘hel en verdoemenis’ over zich heen kreeg, zoals ze opgewekt uitlegt, en die haar meer dan eens met ‘cancelen’ hebben bedreigd, lang voordat het begrip in zwang was. In talige stijl en met diepgang geschreven. Met name geschikt voor een geoefende lezersgroep.Lionel Shriver (Gastonia, 1957) schreef onder andere de internationale bestseller 'We moeten het even over Kevin hebben', die bekroond werd met de Orange Prize en in 2011 succesvol werd verfilmd. Eerder verschenen ook de romans 'Big Brother', 'De weg van de meeste weerstand' en in 2021 'Tot de dood ons scheidt'.

Suggesties