Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Wie is nou normaal?

Lisa Williamson (auteur), Lydia Meeder (vertaler), Barbara Zuurbier (vertaler)
David is geboren als jongen, maar wil een meisje zijn. Alleen zijn twee beste vrienden kennen zijn geheim. Maar dan komt Leo bij hen op school. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Wie is nou normaal?
Auteur
Lisa Williamson 1980-
Vertaler
Lydia Meeder Barbara Zuurbier
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The art of being normal
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, © 2016
309 p.
ISBN
9789047708490 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

David is geboren als jongen, maar wil een meisje zijn. Alleen zijn twee beste vrienden kennen zijn geheim. Totdat Leo, een nieuwe leerling, op school verschijnt. Ook hij draagt een groot geheim bij zich. De vriendschap die David en Leo opbouwen, is zo ijzersterk dat David durft te vertrouwen op een nieuw leven als Kate. Het verhaal wordt afwisselend in de ik-vorm en in de tegenwoordige tijd vanuit David en Leo verteld. Een ander lettertype geeft de perspectiefwisseling aan. Veel dialogen en voor jongeren herkenbaar taalgebruik maken het verhaal eenvoudig leesbaar. Tegelijkertijd biedt de stijl van Williamson uitdaging: humor, spanning, filosofische overpeinzingen; moeiteloos weet zij deze af te wisselen en te doseren. Plottwisten komen oprecht onverwacht en houden de vaart erin. Het resultaat is een gelaagd en geëngageerd verhaal over transgenders, waarin tevens diverse deelonderwerpen als sociale ongelijkheid aan bod komen, zonder dat het te veel wordt. Een prachtige debuutroman die …Lees verder

Wie is nou normaal?

David weet al zijn hele leven dat hij een meisje wil worden. Dat is iets wat alleen zijn twee beste vrienden weten. Zelfs zijn ouders hebben geen idee van zijn geheim. Leo is nieuw op school. Hij is de vreemde eend in de bijt en praat met niemand over zijn verleden. Als de jongens al een tijdje samen school lopen, neemt Leo het voor David op als die gepest wordt in de eetzaal. Er ontwikkelt zich razendsnel een vriendschap tussen de twee jongens, die elk hun eigen geheim meedragen. Als ze samen school skippen om op zoek te gaan naar Leo’s vader, komen de twee tieners elk voor hun eigen spiegel te staan.Het verhaal wordt afwisselend verteld door Leo en David (met steeds een afwisselend lettertype). Zo word je als lezer dadelijk meegesleept in de woelige waters die de twee doorzwemmen. De twee jongens staan elk voor een aantal stereotypen in de wereld van genderfluïditeit, maar dat stoort niet erg. Zo komt David uit een gegoed en erg open gezin en woont Leo in kansa…Lees verder

Over Lisa Williamson

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Bonnielou2013

Sister Souljah, geboren als Lisa Williamson (New York, 28 januari 1964) is een Amerikaans schrijver, spreker (lezingen) en activist. Ze was onderdeel van de hiphopgroep Public Enemy. In 1992 bracht ze een soloalbum uit. Ze heeft een autobiografie en vier romans geschreven.

Biografie

Sister Souljah werd als Lisa Williamson geboren in het New Yorkse stadsdeel The Bronx. Tijdens haar school en studie heeft ze veel gereisd in Europa en Afrika. Later ging ze wonen in New Jersey.

In de jaren 90 was ze lid van de hiphopgroep Public Enemy. In 1992 bracht ze haar soloalbum 360 Degrees of Power uit. Door tegenvallend succes werd haar platencontract beëindigd. Tijdens de presidentscampagne in 1992 ontstond een controverse toen Bill Clinton haar naar aanleiding van haar teksten beschuldigde van het aanzetten tot haat tegen en het vermoorden van blanke Amerikanen.

Ze schreef een autobiografie No disrespect (…Lees verder op Wikipedia