Boek
Nederlands

Ootje in het verkeer

Lizette De Koning (auteur), Natascha Stenvert (illustrator)
Reis mee met Ootje, een klein rood autootje dat op weg is naar oma. Wie en wat komen ze allemaal onderweg tegen? Vierkant hardkartonnen prentenboekje met speelse kleurenillustraties en zoekopdracht. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Verkeer
Titel
Ootje in het verkeer
Auteur
Lizette De Koning
Illustrator
Natascha Stenvert
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2019
[14] p. : ill.
ISBN
9789021679747 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Verkeer (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ootje is een klein rood autootje dat op weg is naar oma. Onderweg komt Ootje een blauw busje tegen van een hondenuitlaatservice. Dan staat de brug open omdat er een boot komt langsvaren. De politie komt langs geraasd. En er is zelfs een trein die samen met Ootje het laatste stuk naar Oma racet. Een kort verhaaltje waarin verschillende voertuigen ten tonele verschijnen: auto, fiets, bus, boot, politieauto en trein. Maar ook het stoplicht, het zebrapad, de brug en de spoorweg komen aan het bod in dit verhaaltje dat perfect past bij het thema 'Reis mee' van de Kinderboekenweek van 2019. Collageachtige illustraties in o.a. kleurpotlood en krijt vanuit verschillende perspectieven, wat heel speels oogt. De kleuren ogen wat mat, maar doen toch vrolijk aan. Ze prikkelen de creativiteit van kinderen. Een bijna vierkant kartonnen boekje met gelamineerde bladzijden en twee afgeronde hoeken, geschikt voor peuterhandjes. Ootje rijdt trouwens niet alleen; op de achterzijde staat een zoekopdracht: k…Lees verder

OOTJE in het verkeer

Het kleine rode autootje Ootje rijdt op de openbare weg naar oma. Ootje rijdt door de stad, langs een park, over een brug en langs de spoorweg. Onderweg komt hij familie zwaan, een politieauto en een trein tegen. En steeds houdt hij zich aan de regels van het verkeer zodat hij veilig bij oma aankomt. Dit is een leuk kijkboek. Je leert er de eerste regels van het verkeer: stoppen aan het rode licht en aan een zebrapad, opzij gaan voor een politieauto en voorrang van rechts verlenen. Het boek leert je vooral uit te kijken. Het is moeilijk om de drukte van het verkeer weer te geven en aan te tonen dat basisafspraken noodzakelijk zijn. Deze spanning mis ik in het boek, de spanning van de dagdagelijkse gebeurtenissen in het verkeer. Ootje oogt leuk en zo ook iedereen die hij tegenkomt. De tekeningen zijn mooi en strak.