Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Anne van Avonlea

L.M. Montgomery (auteur), Hannie Tijman (vertaler)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Anne (bijna 17) woont bij Marilla en geeft les op de dorpsschool. Marilla neemt een tweeling in huis en dat roept herinneringen op uit de tijd toen Anne in huis kwam. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Anne van Avonlea
Auteur
L.M. Montgomery
Vertaler
Hannie Tijman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Anne of Avonlea
Uitgever
Elburg: Karmijn Uitgeverij, 2020 | Andere uitgaves
344 p.
ISBN
9789492168368 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 29 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit is het vervolg op 'Anne van het groene huis'. Anne is nu bijna zeventien en gaat in haar dorp aan het werk als schooljuffrouw. Thuis krijgen zij en mevrouw Marilla de voogdij over de tweeling Dora en Davy. Dora is goed opgevoed, beleefd en een beetje saai, Davy is juist ondeugend en speels. Anne wordt langzaam iets meer volwassen in dit verhaal, juist door haar nieuwe verantwoordelijkheden als schooljuffrouw en haar bestuursfunctie in het dorpsverfraaiingscomité. Tegen het einde van het verhaal gaat een wens van Anne eindelijk in vervulling. Dit boek werd in 1909 geschreven en wordt in de Engelstalige jeugdliteratuur gezien als een klassieker. Door de nieuwe Netflix-serie is de aandacht opnieuw op Anne gericht. Deze moderne vertaling is zeker een verademing. Toch is het verhaal erg gedateerd en zal een moderne lezer struikelen over Annes wollige en romantische manier van denken. Vanaf ca. 13 jaar.

Over L.M. Montgomery

Lucy Maud Montgomery (Clifton, nu New Londen, Prins Edwardeiland (Canada), 30 november 1874 – Toronto, 24 april 1942) was een Canadees schrijfster.

Leven en werk

Lucy Maud Montgomery verloor haar moeder nog voordat ze twee jaar oud was en werd grotendeels opgevoed door haar grootouders van moederskant. Ze werd uiteindelijk onderwijzeres en vond daarnaast tijd om in haar leven 23 romans plus enige gedichten en andere werken te schrijven. Wereldwijde bekendheid verwierf ze met een romancyclus over het roodharige weesmeisje Anne. Het eerste deel, Anne of Green Gables (1908, Nederlands: Anne van het Groene Huis), werd direct een bestseller en verkocht 19.000 exemplaren in de eerste vijf maanden.

Het werk van Montgomery wordt wel vergeleken met dat van Louisa May Alcott. Ze schrijft vooral over sterke, onafhankelijke meisjes en vrouwen, die zich niet zomaar aan de gangbare conventies onderwerpen en streven n…Lees verder op Wikipedia