Boek
Nederlands

Anne van het eiland

L.M. Montgomery (auteur), Hannie Tijman (vertaler)
Canada, negentiende eeuw. Anne (bijna 18) gaat studeren aan het Redmond College en op kamers. Ze maakt snel nieuwe vriendinnen. Gilbert doet haar een huwelijksaanzoek, maar Anne wijst hem af. Ze is inmiddels een ander tegengekomen. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Anne van het eiland
Auteur
L.M. Montgomery
Vertaler
Hannie Tijman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Anne of the island
Uitgever
Elburg: Karmijn Uitgeverij, © 2021
277 p.
ISBN
9789492168337 (hardback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Derde deel van de Canadese serie 'Anne van het Groene Huis', waarin Anne haar vertrouwde Avonlea verlaat om naar het Redmondcollege te gaan. Veel jongens uit Avonlea gaan naar Kingsport op school, waaronder Gilbert, die Anne erg graag mag. Ze zijn allemaal rond de 18 jaar en de komende vier jaren zullen hun verdere leven bepalen. Anne houdt de toenaderingen van Gilbert steeds af. In het tweede jaar betrekt ze met drie andere vriendinnen een schattig huisje. Gilberts huwelijksaanzoek wijst ze af. In het vierde jaar ontmoet ze haar prins, Roy Garner: knap, rijk en liefdevol, maar als hij zijn gedroomde huwelijksaanzoek doet, zegt Anne toch nee. Na haar examen hoort ze dat Gilbert bijna stervende is en realiseert zich dan dat ze erg van hem houdt. Dit vervolg op 'Anne van Avonlea'* (2020) is praktisch tijdloos omdat bijna elke verwijzing naar de tijd (1915) ontbreekt. Het speelt in een blanke, protestants-christelijke gemeenschap met muurvaste rolpatronen. Een wat kabbelend verhaal in ee…Lees verder

Over L.M. Montgomery

Lucy Maud Montgomery (Clifton, nu New Londen, Prins Edwardeiland (Canada), 30 november 1874 – Toronto, 24 april 1942) was een Canadees schrijfster.

Leven en werk

Lucy Maud Montgomery verloor haar moeder nog voordat ze twee jaar oud was en werd grotendeels opgevoed door haar grootouders van moederskant. Ze werd uiteindelijk onderwijzeres en vond daarnaast tijd om in haar leven 23 romans plus enige gedichten en andere werken te schrijven. Wereldwijde bekendheid verwierf ze met een romancyclus over het roodharige weesmeisje Anne. Het eerste deel, Anne of Green Gables (1908, Nederlands: Anne van het Groene Huis), werd direct een bestseller en verkocht 19.000 exemplaren in de eerste vijf maanden.

Het werk van Montgomery wordt wel vergeleken met dat van Louisa May Alcott. Ze schrijft vooral over sterke, onafhankelijke meisjes en vrouwen, die zich niet zomaar aan de gangbare conventies onderwerpen en streven n…Lees verder op Wikipedia

Suggesties