Boek
Nederlands

Yasmin's rare reisje

Loes Hazelaar (auteur), Jacqueline Van Leeuwenstein (illustrator)
+1
Yasmin's rare reisje
×
Yasmin's rare reisje Yasmin's rare reisje
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Yasmin (ik-figuur) gaat met haar familie en haar beste vriendin naar Marrokko om de bruiloft te vieren van haar lievelingsnicht. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Marokko
Titel
Yasmin's rare reisje
Auteur
Loes Hazelaar
Illustrator
Jacqueline Van Leeuwenstein
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2007
176 p. : ill.
ISBN
9789085680932

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 35 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Yasmin en haar broer Yous worden uitgenodigd op het trouwfeest van hun lievelingsnicht Fatima met haar verloofde Najib. Dit familiefeest zal niet plaatsvinden in Nederland, aangezien Fatima heeft besloten na het huwelijk met haar man in Marokko te gaan wonen. Het gezin gaat dus voor drie dagen naar de stad waarvan Yasmin vindt dat ze zo'n sprookjesachtige naam heeft: Marrakech. Na lang zeuren mag ook Yasmins beste vriendin Lotta mee, op voorwaarde dat ze al hun belevenissen neerschrijft in een dagboek. Dit is het begin van een wervelend avontuur.

Op de luchthaven ontmoeten ze Omar, een zeer verdacht uitziende man. Toevallig gaat hij ook naar Marrakech: hij zit zelfs achter hen in het vliegtuig. Ondertussen luisteren de kinderen zijn telefoongesprekken af en op die manier doen ze een schokkende ontdekking: het lijkt wel of hij een aanslag aan het plannen is op de koning van Marokko!

Eens in Marokko ontmoeten ze Daan. Deze jongen logeert samen met zijn ouders in hetzelfde …Lees verder
Op de eerste bladzijde ben je als lezer al in de ban van Yasmin: haar taalgebruik, haar avonturisme en haar serieuze humor charmeren vanaf het begin. Yasmin (ik-figuur) gaat met haar familie en haar beste vriendin naar Marrakech om de bruiloft te vieren van haar lievelingsnicht. Op het vliegveld vangt Yasmin stukken van een vreemd telefoongesprek op, waaruit ze concludeert dat de koning van Marokko aangevallen gaat worden. Dit blijkt gelukkig niet waar te zijn; alles wat Yasmin hoorde heeft te maken met een oude Marokkaanse huwelijkstraditie. In vlot Nederlands, in pakkende taal, komen alle avonturen voorbij: de kennismaking met het 'vreemde' land, het bespioneren van Mohammed en Omar en het prachtige bruiloftsfeest. Het is de auteur gelukt om zo levendig en beeldend te vertellen, dat je het gevoel hebt bij alle avonturen aanwezig te zijn. Het verhaal eindigt enigszins mat, maar doet toch verlangen naar meer van Yasmin. Een enkele tekening, in zwart-wit en met veel details, geeft voor…Lees verder

Yasmin's rare reisje

'Yasmin's rare reisje' is het tweede deel in de reeks over de tweeling Yasmin en Yous. Deze verhalen zijn geschikt voor lezers vanaf acht jaar. Yasmin en Yous wonen in een gezin met een Marokkaanse vader en een Nederlandse moeder. In dit deel gaat Yasmin met haar broer, haar ouders en haar vriendin Lotta op reis naar Marrakech om het trouwfeest van haar nichtje Fatima bij te wonen. Yasmin houdt van avontuur en hoopt dit te vinden tijdens het verblijf in Marokko. Al gauw vernemen ze dat de koning ontvoerd zal worden. Yasmin besluit samen met Lotta, Yous en hun nieuwe vriendje Daan om uit te zoeken hoe dit zit. Ze komen in de binnenstad van Marrakech terecht waar je slangenbezweerders, buikdanseressen en waarzeggers vindt. Ze verdwalen bijna in de nauwe steegjes. Maar uiteindelijk blijken hun vermedens op een misverstand te berusten. Het blijkt om een fantasia te gaan voor Fatima en Najib, het bruidspaar. Met die fantasia wordt de moed van de bruidegom getest door een ruiterspel. En toe…Lees verder

Over Loes Hazelaar

Loes Hazelaar (Doetinchem, 4 december 1962) is een schrijfster van kinder- en jeugdliteratuur. Voorheen was zij verslaggeefster voor De Gelderlander. In 2008 won zij de debuutprijs van de Jonge Jury voor haar boek Een overdosis liefs. Haar boeken worden uitgegeven door Terra Lannoo.

Bibliografie

 • Een overdosis liefs (2006)
 • Yasmin’s wilde weekje (2006)
 • Een overdosis ik (2007)
 • Yasmin's rare reisje (2007)
 • Een overdosis drama (2008)
 • Leopold Leeuw (2009)
 • Een overdosis girlpower (2010)
 • Bluf (2011)
 • Een overdosis Xtreem (2011)
 • Hip en Pip (2011)
 • Hip en Pip op stap met rat (2012)
 • Hoe word ik astronaut (2012)
 • De eerste keer verliefd (2012)
 • Bobby en de geestenjagers (2013)
 • De eerste keer beroemd (2014)…Lees verder op Wikipedia