Boek
Nederlands
Bijdragen van collega's, critici, politici en kunstenaars over het werk van de Nederlandse schrijver (1927- ).
Onderwerp
Mulisch, Harry
Titel
Mulisch toegesproken / Louis Andriessen, Adèle Bloemendaal, Job Cohen ... [et al.]
Auteur
Louis Andriessen 1939- Adèle Bloemendaal 1933-2017 Job Cohen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2002
173 p. : ill.
ISBN
90-234-0163-8
Plaatsingssuggestie
Nederlands 855.6 (SISO) Schrijvers ; Schrijvers (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 4 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Harry Mulisch is 75 jaar geworden en bij deze gelegenheid heeft zijn uitgeverij een aantal feestelijke toespraken gebundeld. Dit is een feestbundel en de lezer moet dan ook geen kritische afstand verwachten. Wat wel al te erg is, is dat een aantal toespraken minder dan nietszeggend is. Het begint al slecht met de toespraak van Freek de Jonge die een belabberde liedjestekst naar voren brengt. Ook andere stukken zijn beneden peil: Rudi Fuchs over de dubbele punt, Andriessen over een muziekstukje van Schubert. Jan Timman beperkt zich tot het al te persoonlijke waardoor zijn tekst op een onbenullig niveau blijft. Het ergste zijn echter die sprekers die zich met Harry Mulisch zelf willen meten zoals Jessica Durlacher die toeval en getallen samenbrengt om zichzelf en de gevierde belangrijker te maken dan ze zijn. Of zoals Zwagerman die het oeuvre van Mulisch als een lichaam beschrijft terwijl een kind kan zien hoe dit alles mank loopt.

Van deze bundel zijn slechts twee stukken de moe…Lees verder
De vijfenzeventigste verjaardag van Harry Mulisch is bepaald niet onopgemerkt voorbijgegaan. Ook dit boekje - met toespraken gehouden tussen 1995 (juryrapport Prijs der Nederlandse Letteren) tot de originele toespraak van Job Cohen bij de presentatie van 'Siegfried' in 2001 - is toegevoegd aan de feestelijkheden. Het is een soort uitgesproken liber amicorum, wisselend van karakter en diepgang, waarin min of meer prettige praatjes afgewisseld worden door meer diepgravende essayistische uitweidingen (bijdragen van Meeuse, Eugelink en Van der Paardt vallen daarbij op). Het grootste deel van het oeuvre van Mulisch komt voor het voetlicht in deze teksten van collega's (Jessica Durlacher, Joost Zwagerman), kunstenaars (Louis Andriessen, Reinbert de Leeuw), essayisten (Arnold Heumakers, Aad Nuis), politici (een verrassende bijdrage van Ruud Lubbers), mensen uit de theaterwereld (Jeroen Krabbé, Freek de Jonge, Adèle Bloemendaal), de schakers Jan Timman en Hans Ree en vrienden van Mulisch (Rud…Lees verder

Over Louis Andriessen

Louis Joseph Andriessen (Utrecht, 6 juni 1939) is een Nederlands componist.

Biografie

Louis Andriessen komt uit een familie van musici. Zijn vader Hendrik Andriessen (1892-1981) en zijn oudere broer Jurriaan (1925-1996) waren ook componisten evenals zijn oom Willem Andriessen, broer van Hendrik. Zijn zus, de pianiste Caecilia Andriessen (1931-2019), met wie hij vaak heeft opgetreden, componeerde ook en zijn oudste zus Heleen Andriessen was fluitiste.

Hij studeerde compositie bij zijn vader en bij Kees van Baaren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Van 1962 tot 1964 studeerde hij bij Luciano Berio in Milaan en Berlijn. In 1959 won hij de Gaudeamus Award voor jonge componisten tijdens de Gaudeamus Muziekweek.

Andriessen zette zich af tegen het conservatisme in de muziekwereld. Hij was met Reinbert de Leeuw initiatiefnemer van de Aktie Notenkraker. Met Peter Schat, Jan van Vlijmen en Misha Mengelberg schree…Lees verder op Wikipedia

Suggesties