Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan

Louis Couperus (auteur)

Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan

Louis Couperus (auteur)
Een oude vrouw en haar vroegere minnaar leven in de schaduw van een door hen in het verleden begane misdaad.
Onderwerp
Schuld en boete
Titel
Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan
Auteur
Louis Couperus
Uniforme titel
Van oude menschen, de dingen, die voorbijgaan...
Taal
Nederlands
Uitgever
Utrecht: Veen, 1988 | Andere uitgaves
285 p.
ISBN
90-204-2592-7

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 36 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het noodlot is bij Couperus nooit ver weg en in deze roman is dat niet anders. Honderd jaar oud bijna is deze literaire thriller over de gevolgen van een buitenechtelijke verhouding en een passionele moord in Nederlands Indië, even oud als de beide hoofdfiguren, Ottilie en Takma. Ze hopen hun geheim mee in het graf te nemen, maar het huwelijk van hun kleinkinderen brengt een kink in de kabel. Een echt geheim blijkt het ondertussen niet meer te zijn, hoewel niet iedereen er het fijne van weet. Ondertussen kreunen de oudjes, sterk getekend, wel onder de zware last van wat "het Ding" genoemd wordt.

In tegenstelling tot de herinneringen aan Indië, waar de passie hoog oplaait, is de sfeer in Den Haag beklemmend. Het is dan ook geen wonder dat iedereen probeert aan zijn doem te ontsnappen door Den Haag (en alles waar het voor staat) te verlaten.

Van oude mensen, de dingen, die voorbij gaan... blijft een monument uit de Nederlandse letterkunde, een prachtig voorbeeld v…Lees verder
Een hertaling van de bekende roman uit 1906 van Couperus (1863-1923) als leespromotie en kennismaking met literatuur. Oude mensen in een negentiende-eeuws Den Haag; ze dragen een geheim met zich mee uit hun leven in Nederlands-Indië. De oude man bezoekt de oude vrouw iedere dag. Ze hebben aan een half woord genoeg: zestig jaar geleden, het Ding… Hun blikken zeggen genoeg. Het geheim wordt druppelsgewijs onthuld, door flashbacks, door toespelingen. Zoon Harold heeft het gezien: hoe er een lijk in de rivier werd gegooid. De volgende dag werd zijn vader opgedregd uit de rivier, volgens de dokter verdronken… Harold wist beter. Ook de baboe wist het. Kleinzoon Lot van de vrouw en kleindochter Ellie van de vrouw gaan trouwen. Ze weten niet dat ze neef en nicht zijn. Een literaire thriller van het eerste uur: met cliffhangers aan het eind van ieder hoofdstuk: ’En toen ging de voordeurbel’. Met dialogen die niet zouden misstaan in een moderne roman. Het is een hertaling, ieder woord, iedere z…Lees verder

Over Louis Couperus

Louis Marie Anne Couperus (Den Haag, 10 juni 1863 – De Steeg, 16 juli 1923) was een Nederlandse schrijver en een van de eerste Nederlandse vertegenwoordigers van het literaire naturalisme.

Couperus' werk omvat allerlei uiteenlopende literaire genres. Hij debuteerde met poëzie, maar legde zich vervolgens al snel toe op psychologische romans, waarmee hij de meeste bekendheid verwierf. Hij schreef daarnaast cultuursprookjes, historische romans en veel reisverslagen en columns. In het algemeen wordt hij gezien als een van de belangrijkste schrijvers uit de canon van de Nederlandse literatuur. De uitgave van zijn Volledige Werken (1987-1996) geldt als een van de eerste Nederlandse tekstedities die volgens wetenschappelijke, tekstkritische normen tot stand zijn gekomen.

Biografie

Vroege jaren

Couperus werd op 10 juni 1863 geboren op de Mauritskade in Den Haag, in het pand op numm…Lees verder op Wikipedia