Dvd
Frans

Ascenseur pour l'échafaud

Louis Malle (regisseur), Noël Calef (naar het werk van), Miles Davis (componist)
Oorlogsveteraan Julien en zijn minnares Florence besluiten er samen vandoor te gaan en hebben een perfect plan uitgedokterd. Julien zal Florences echtgenoot vermoorden en een zelfmoord ensceneren. Maar alles verloopt anders dan gepland in deze film noir.
Kijkwijzer
Vanaf 16 jaarVanaf 16 jaar
Titel
Ascenseur pour l'échafaud
Regisseur
Louis Malle
Naar het werk van
Noël Calef
Componist
Miles Davis 1926-1991
Acteur
Jeanne Moreau 1928-2017 Lino Ventura Maurice Ronet
Taal
Frans
Uitgever
Lumière, [jaar van uitgave niet vastgesteld] | Andere uitgaven
1 dvd-video : zw/w.
Oorspr. opname
1957
Speelduur
90 min.
Aantekening
Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands Gerestaureerd beeld en geluid
EAN
5425019003500
mooov
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Over Louis Malle

Louis Malle (Thumeries, 30 oktober 1932 – Los Angeles, 23 november 1995) was een Frans filmregisseur. Malle was een veelzijdig regisseur, die probeerde nooit zichzelf te herhalen en werkte in een grote verscheidenheid aan genres en stijlen. Hij schuwde hierbij taboes niet. Hij wordt geregeld geassocieerd met de Franse nouvelle vague, maar behoort hier niet toe.

Biografie

Louis Malle werd geboren in een van de rijkste families van Frankrijk. Hij kreeg een streng katholieke opleiding. Eerst studeerde hij aan het jezuïetencollege van Fontainebleau, later politicologie aan de Sorbonne. Tussen 1951 en 1953 studeerde hij voor filmmaker aan het IDHEC.

Carrière

Na het afstuderen nam hij een tweetal korte films op. Hij kreeg vrij snel na het afstuderen een aanbod van oceanograaf en documentairemaker Jacques-Yves Cousteau om mee te reizen op zijn schip, de …Lees verder op Wikipedia