Dvd
Frans
Een vrouw probeert te ontsnappen aan een liefdeloos huwelijk in een saaie provinciestad
Onderwerp
Ontrouw
Titel
Les amants
Regisseur
Louis Malle
Acteur
Alain Cuny Jeanne Moreau 1928-2017
Taal
Frans
Uitgever
Lumière, 2009 | Andere uitgaven
1 dvd-video : zw/w.
Oorspr. opname
1958
Speelduur
99 min.
Aantekening
Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
5425019003609
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ook in de tweede speelfilm (1958) van de invloedrijke Franse regisseur Louis Malle (1932-1995) speelde de latere steractrice Jeanne Moreau (Jules et Jim, À demain) de hoofdrol. Een vrouw voelt zich gevangen in de saaie provinciestad Dijon en in haar huwelijk met een autoritaire, rijke kranteneigenaar. Zo vaak ze kan gaat ze naar haar vriendin in Parijs, waar ze ook een affaire heeft met een Spaanse polospeler. De Speelfilmencyclopedie (zesde editie, 1995) gaf drie sterren: '(...) Deze geruchtmakende film - minder om de lyrische en openhartige erotische scènes dan om het feit dat overspel niet werd gevolgd door inkeer of straf (waarbij de Nederlandse keuring de scènes waaruit bleek dat de vrouw ook een kind had, verwijderde) - blijft om misschien dezelfde reden aan sierlijke oppervlakte, al suggereert Moreau in stil spel méér diepte en twijfel dan de tekst en de situaties.' De film won de speciale prijs van de jury op het filmfestival van Venetië. Er zijn geen extra's.

Over Louis Malle

Louis Malle (Thumeries, 30 oktober 1932 – Los Angeles, 23 november 1995) was een Frans filmregisseur. Malle was een veelzijdig regisseur, die probeerde nooit zichzelf te herhalen en werkte in een grote verscheidenheid aan genres en stijlen. Hij schuwde hierbij taboes niet. Hij wordt geregeld geassocieerd met de Franse nouvelle vague, maar behoort hier niet toe.

Biografie

Louis Malle werd geboren in een van de rijkste families van Frankrijk. Hij kreeg een streng katholieke opleiding. Eerst studeerde hij aan het jezuïetencollege van Fontainebleau, later politicologie aan de Sorbonne. Tussen 1951 en 1953 studeerde hij voor filmmaker aan het IDHEC.

Carrière

Na het afstuderen nam hij een tweetal korte films op. Hij kreeg vrij snel na het afstuderen een aanbod van oceanograaf en documentairemaker Jacques-Yves Cousteau om mee te reizen op zijn schip, de …Lees verder op Wikipedia