Daisy
Nederlands

Dwarsgedachten : in gesprek met Jan Lippens

Louis Tobback (geïnterviewde), Jan Lippens (interviewer), Ivan Sonck (verteller)
Louis Tobback kent dat politieke realisme door en door. Als vooraanstaand socialistisch politicus heeft hij een groot deel van die naoorlogse welvaartsdroom vanaf de eerste rij meegemaakt. Zijn kijk op politiek is doordrenkt van geschiedenis. In dit boek vertelt hij hoe hij de kantelpunten van de afgelopen decennia heeft beleefd en waarom zijn socialistische overtuiging onverkort overeind blijft.
Onderwerp
Tobback, Louis
Titel
Dwarsgedachten : in gesprek met Jan Lippens
Geïnterviewde
Louis Tobback
Interviewer
Jan Lippens
Verteller
Ivan Sonck  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2019
1 cd
Speelduur
7:23
Oorspr. uitgever
Polis
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Man
Plaatsingssuggestie
333.5 (SISO) Politieke visies (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Over Louis Tobback

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Filip Naudts, http://www.filipnaudts.be

Louis Marie Joseph Tobback (Leuven, 3 mei 1938) is Belgisch politicus. Hij werd onder meer partijvoorzitter, minister en volksvertegenwoordiger en was van 1995 tot eind 2018 burgemeester van Leuven. Hij werd ook minister van staat en eresenator.

Levensloop

In 1962 werd Tobback licentiaat in de Romaanse filologie aan de VUB. Beroepshalve werd hij leraar Frans in het Koninklijk Atheneum van Leuven. Van 1984 tot 1987 was hij eveneens lid van de raad van bestuur van de VUB.

Hij begon zijn politieke loopbaan toen hij in 1965 voor de BSP lid werd van de Leuvense Commissie van Openbare Onderstand, wat hij bleef tot in 1970. Sinds 1971 is hij gemeenteraadslid van Leuven, waar hij van 1971 tot 1976 schepen was. Van 1995 tot 2018 was hij burgemeester van Leuven.

In 1974 werd Tobback voor het arrondissement Leuven verkozen in de Kamer van volksvertegenwoordigers, waar hij tot in 1991 bleef zetelen. Vervolgens zetelde hij van…Lees verder op Wikipedia