Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De tuin van de Sultan van Rome

Louise O. Fresco (auteur)
+1
De tuin van de Sultan van Rome
×
De tuin van de Sultan van Rome De tuin van de Sultan van Rome

De tuin van de Sultan van Rome

Genre:
De strijd om het bestaan van een illegale Marokkaanse immigrant in Rome.
Titel
De tuin van de Sultan van Rome
Auteur
Louise O. Fresco
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2016 | Andere uitgaves
121 p.
ISBN
9789044630626 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 33 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Louise S. Fresco is een Nederlandse die in Rome werkt als directeur van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. In deze kleine roman vertelt ze het verhaal van een jonge Afrikaanse immigrant die illegaal in Italië belandt. Zijn grote droom is naar Hamburg te reizen, maar na zijn aankomst in Lecce komt hij in handen van mensensmokkelaars, die hem verpatsen aan Dalil, een andere Afrikaan, die in Rome illegalen huisvest en tewerkstelt, zeg maar uitbuit. De jongen is veertien jaar oud en verdwijnt in de anonimiteit van de grootstad waar niemand vragen stelt, waar niemand je ziet staan. Hij is naamloos, maar soms wordt hij aangesproken als piccolo, kleintje. Vrienden heeft hij niet, alleen twee broers die net zo oud zijn als hij en een groentestalletje openhouden bij het station. Alleen kan hij niet met ze praten, want ook zij zijn illegalen (uit Ecuador). Zijn 'arbeid' is niet zwaar: rozen verkopen, auto's wassen, nu en dan een klein bruin pakje afleveren (met …Lees verder
Novelle over een Marokkaanse immigrant in Rome door auteur en wetenschapper Louise Odilia Fresco (1952) die onder andere 'De kosmopolieten' schreef. Een jonge naamloze Marokkaan vertrekt na de dood van zijn vader naar Europa om geld te verdienen. Hij komt als illegaal terecht in Rome waar hij een bed huurt bij zijn landgenoot Dalil die hem uitbuit als rozenverkoper. De immigrant leert de hardheid en de zelfkant van de stad kennen en houdt zich in leven door uit prullenbakken te eten. Alleen op de Oppioheuvel in de Tuin van de Sultan van Rome voelt hij zich thuis. Als hij daar op een nacht getuige is van een brute verkrachting, hardhandig wordt afgetuigd en van zijn geld wordt beroofd, besluit hij het roer om te gooien en niet meer terug te gaan naar Dalil. De auteur vertelt het verhaal in de jij-vorm, en levert door de ogen van de illegaal kritiek op de Westerse maatschappij. Voor een breed, in sociaal/politieke en immigratievraagstukken geïnteresseerd, publiek.

Over Louise O. Fresco

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Henk Thomas

Louise Ottilie Fresco (Meppel, 11 februari 1952) is een Nederlands wetenschapper, bestuurder en schrijver. Fresco is voorzitter van Wageningen University & Research.

Biografie

Huidige academische functies

Vanaf 1 juli 2014 is Prof.dr.ir. Louise O. Fresco bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research.

Daarvoor was zij universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, met als aandachtsgebied de grondslagen van duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief. Op 24 mei 2014 gaf zij haar afscheidscollege aan de UvA.

Louise Fresco is lid van de KNAW, buitenlands lid van de Royal Swedish Academy of Agriculture and Forestry in Stockholm, corresponderend lid van de Real Academia de Ingeniería in Madrid, lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en buitenlands lid van de Académie d’agriculture de Fr…Lees verder op Wikipedia