Een jongeman steelt belangrijke papieren om een vrouw, op wie hij verliefd is, te dwingen hem te ontmoeten. Onderwereldfiguren en politie zitten hem al snel op de hielen en hij duikt onder in de Parijse metro
Taal
Frans
Uitgever
Dutch Filmworks,
1 blu-ray
Oorspr. opname
1985
Speelduur
102 min.
Aantekening
Ondertiteling: Nederlands Frans gesproken
EAN
8715664075777

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 1 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een thriller van Luc Besson (Nikita; Leon; The Fifth Element) uit 1985. Fred (Christopher Lambert) heeft op een chique feestje ter ere van Helena (Isabelle Adjani) belangrijke documenten gestolen van haar man en eist losgeld. Hij wordt achtervolgd door lijfwachten van Helena's echtgenoot en vlucht daarop de metro in vlak voordat die dicht gaat. Daar komt hij terecht in wereld vol met ongewone figuren. Ondanks het feit dat hij wordt achterna gezeten, vindt hij nog tijd om te flirten met Helena, een overval te plegen en een rockband te beginnen. De film won drie Césars. De Speelfilmencyclopdie (6e ed., 1995) geeft 3 sterren: 'Een symbolische en allergorische wereld die gedomineerd wordt door de verbeelding en de fantasie van de regisseur. Zonder twijfel een geslaagd werk'. Geen extra's.

Over Luc Besson

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Thierry Caro

Luc Besson (Parijs, 18 maart 1959) is een Franse filmregisseur, -schrijver en -producent.

Carrière

Besson schreef op zijn zestiende de eerste versie van wat uit zou groeien tot de film The Fifth Element. Hij wilde vooral aantonen dat de Franse cinema tot meer in staat is dan tot wat hij beschouwt als pseudo-intellectuele films.

Van 1976 tot 1982 deed Besson diverse werkzaamheden in de filmindustrie. In deze jaren maakte hij ook reclame, korte films (onder andere L'Avant Dernier in 1981) en promotiefilms voor liedjes. Uiteindelijk kreeg hij zijn eigen productiebedrijf: Les Films De Dauphins.

In zijn carrière ontwierp hij onder andere een lichtgewichtcamera en heeft hij het gebruik van de Louma-kraan verder ontwikkeld.

Besson vocht tegen de regels en de overtuigingen die door producenten en distributeurs werden opgelegd. Hij wil via zijn eigen films aantonen …Lees verder op Wikipedia

Suggesties