Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Lokaas

Luc Deflo (auteur)
De vondst van het lijk van de commandant van de rijkswacht betekent het begin van een verbeten jacht op de moordenaars en van oplopende spanningen tussen migranten en een rechts-extremistische groep in het Belgische Mechelen.
Titel
Lokaas
Auteur
Luc Deflo 1958-2018
Taal
Nederlands
Editie
9
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2013 | Andere uitgaven
315 p.
ISBN
9789022329412 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Misdadig Mechelen

@:Word je een beter schrijver als je van naam verandert? Maar misschien word je een beter schrijver als je alleen nog je familienaam gebruikt? Luc Deflo werd voor zijn derde misdaadroman Deflo. En je merkt het verschil.

Naakte zielen, Deflo's in 1999 verschenen debuut, stelde me zwaar teleur. Kromme zinnen, een ongeloofwaardig verhaal, slordigheden, en ontzettend veel gruwel en geweld. Hier was duidelijk iemand aan zijn lot overgelaten die van de uitgever wat begeleiding had mogen krijgen. En toch: de roman werd genomineerd voor de Hercule Poirot-prijs van 1999, kreeg ook een aantal positieve recensies en bovenal, hij verkocht goed. Aan opvolger Bevroren hart was duidelijk harder gewerkt. De werkwoorden waren correct vervoegd, de slordigheden zo goed als verdwenen. Wat wel bleef waren de horror en het geweld. Met veel zin voor detail en heel expliciet gaf Deflo zelfs een korte handleiding in het uitlepelen van een menselijk oog. En ik moet toegeven: de scène is me bijgebleven.
Me…Lees verder

Raadselachtige moorden in Mechelen

Luc Deflo stelt nieuwe thriller voor CITAAT: Elk ras kweekt goede en slechte exemplaren. Je huidskleur bepaalt niet of je minderwaardig bent Luc Deflo auteur

Mechelen

Rassenhaat die Mechelen meesleept in een spiraal van raadselachtige moorden. Thrillerauteur Luc Deflo (43) snijdt met zijn derde boek een bijzonder gevoelig thema aan. In Lokaas kan het vertrouwde speurdersduo Deleu en Bosmans niet vermijden dat de spanningen tussen blanken en migranten uitmonden in gewelddadige rellen. "Mijn beste boek tot hiertoe", meent de auteur. "Al hoop ik uit de grond van mijn hart dat het in realiteit nooit zover komt."

In Molenbeek wordt het verminkte lijk van een politiecommissaris aangetroffen. De man specialiseerde zich in de vreemdelingenproblematiek en zijn dood betekent het startschot voor een reeks moorden. Uiteindelijk laait de spanning op tot op het randje van een burgeroorlog met Mechelen als epicentrum. Deflo gooit er ook nog een liefdesgeschiedenis tussen en focust op de machtshonger achter de schermen.

"Met dit verhaal over rassenconflicten wil ik zeker geen moraliserend vingertje opsteken", waarschuwt de naar Vilv…Lees verder

Als in een bos het lijk wordt gevonden van Johan Dewolf, de commandant van de Molenbeekse rijkswacht, leidt het spoor naar een Marokkaanse drugshandelaar. Onderzoeksrechter Jos Bosmans en zijn vriend Dirk Deleu van de Mechelse politie beginnen het onderzoek dan ook in die richting. Maar de jeugdige Marokkanen die ze zoeken, blijken even later ook vermoord te zijn. Er blijken veel meer intriges een rol te spelen: migrantenproblematiek in het centrum van Mechelen, de racistisch rechts-radicale beweging van Dewolfs vader, een dubbelrol van een gemeenteraadslid van Marokkaanse afkomst en corruptie binnen het politieapparaat. Daar zit hem de kneep: de schrijver heeft het ingewikkeld gemaakt met een te groot aantal personages, die voor hoofdpersonen soms weinig individuele karaktertrekken hebben. Hierdoor verliest de lezer eenvoudig de draad van het verhaal. Daarnaast spelen ook de persoonlijke omstandigheden van Deleu een rol. Er valt toch veel te genieten dankzij een soms onderkoelde hum…Lees verder

Over Luc Deflo

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Filip Naudts

Luc Deflo (Mechelen, 27 februari 1958 – aldaar, 26 november 2018) was een Vlaams schrijver.

Loopbaan

Luc Deflo debuteerde in 1999 met Naakte zielen, zijn eerste psychologische thriller rond het speurdersduo Deleu en Bosmans. Na zeven thrillers rond Bosmans en Deleu, ging Deflo voor een nieuwe uitdaging. Weerloos (2005) was het begin van een nieuwe reeks met Cel 5 in de hoofdrol, vijf speurders op zoek naar verdwenen kinderen. Behalve boeken heeft Luc Deflo ook toneelstukken, luisterspelen en scenario’s geschreven.

Er waren plannen om zijn debuutroman Naakte zielen te verfilmen, maar uiteindelijk ging dat project niet door.

Privé

Luc Deflo was gehuwd met schrijfster Sormaria Marchan en woonde in Brussel. Naast het schrijverschap was hij organisatieadviseur bij KBC Groep. Hij overleed op 60-jarige leeftijd in het AZ Sint-Maarten in zijn…Lees verder op Wikipedia