Boek
Nederlands

Pesten

Luc Descamps (auteur), Gie Deboutte (auteur)
+1
Pesten
×
Pesten Pesten
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Word je zelf gepest of vind je het leuk om iemand te pesten? Wat kun je doen in zo'n situatie? Adviezen (ook voor opvoeders), praktische survivaltips en stripachtige tekeningen in zwart-wit en groen. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Onderwerp
Pesten
Titel
Pesten
Auteur
Luc Descamps Gie Deboutte
Taal
Nederlands
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2016 | Andere uitgaven
149 p. : ill.
ISBN
9789462342668 (paperback)
Plaatsingssuggestie
455.1 (SISO) Gevoelens - Gedrag (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In deze SurvivalKIDs-serie worden actuele thema’s als echtscheiding* rechtstreeks besproken met de doelgroep. In dit deel staat pesten centraal in vier blokken. Nadat het verschil tussen pesten, ruzie maken en bv. plagen is uitgelegd worden de rollen van de betrokkenen besproken (slachtoffer, pester, omstanders en de groep). In het derde blok worden acties besproken om pesten te laten stoppen en in het laatste blok komt cyberpesten aan de orde. Het boek eindigt met informatie voor ouders en leerkrachten. Want hoewel de kinderen worden aangesproken, biedt dit boek ook een prachtige handreiking voor leerkrachten en ouders om pesten bespreekbaar te maken. De informatie is actueel, eerlijk en bespreekt het onderwerp van alle kanten. Het taalgebruik is niet moeilijk, de teksten staan in verschillende lettertypes. Tussendoor zijn cartoonachtige zwart-witillustraties met een groene steunkleur opgenomen. Interessante uitgave voor kinderen van ca. 9 t/m 12 jaar.

De SurvivalKID Pesten

In de reeks Survivalgidsen is dit het vijftiende deel. Het gaat over een zeer actueel thema: pesten. Deze gids zou bedoeld zijn om door de kinderen zelfstandig te lezen maar of kinderen van acht tot twaalf in staat zijn en de moed hebben om zich alleen door een turf van 147 pagina's te werken, daar heb ik mijn twijfels over. De tekst richt zich wel rechtstreeks tot hen. Na een inleiding zijn er vijf grote delen, onderverdeeld in kortere hoofdstukken.

Het begint bij 'Pesten van onder tot boven en van links naar rechts'. Hierin wordt eerst een onderscheid gemaakt tussen pesten, plagen en ruziemaken. Pesten gebeurt opzettelijk en regelmatig en de pesters vinden het leuk om iemand pijn te doen. Pesten wordt in dit boek 'een monster' genoemd. Er zijn altijd drie betrokkenen: de gepeste, de pesters en de toeschouwers en/of meelopers. Op p. 20 staat in vijf punten waaraan je pesten kunt herkennen. Aan de kinderen wordt gevraagd om te zeggen van elk punt of het bij hem/haar zo i…Lees verder

Over Luc Descamps

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Luc Descamps (Wilrijk, 27 april 1962) is een Belgisch schrijver. Hij schrijft voornamelijk jeugdboeken. Hij is met name bekend door de boekenreeks De donkere getallen, gericht op kinderen van 10 tot 14 jaar. Met het boek De donkere getallen III: de grot van Merlijn behaalde hij in 2007 de eerste prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Ook schreef hij het boek: Kristal van hoop.

Biografie

Descamps studeerde moderne talen en werkte als leraar Nederlands, Engels en Duits. In 2001 bracht hij De dodelijke pijp uit. Daarna begon hij met het schrijven van de succesreeks De donkere getallen, waarvan begin 2020 het 8ste deel verscheen. Voor deze reeks is er interesse uit Amerika om hiervan een tv-reeks te maken. In het totaal schreef hij 54 boeken, waaronder acht gidsen. De boeken die hij schrijft zijn onder te verde…Lees verder op Wikipedia