Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Ridders

Luc Descamps (auteur), José Da Cruz (illustrator)
+1
Ridders
×
Ridders Ridders
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Jolan is schildknaap bij de nogal eigenaardige ridder Morningdew. Samen beleven ze avonturen waarbij Jolan de ridder vaak moet helpen. Met informatie over het leven van ridders in de middeleeuwen. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Ridders
Auteur
Luc Descamps
Illustrator
José Da Cruz
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2010
165 p. : ill.
ISBN
9789022324714 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Jolan is de schildknaap van ridder Thomas Morningdew, een nogal eigenaardige ridder van arme afkomst. Samen beleven zo allerlei avonturen als ze door het land trekken. Als schildknaap moet hij zijn ridder vaak helpen als deze in moeilijkheden komt, zoals bij een riddertoernooi of bij het zoeken naar een verdwenen jonkvrouw. Jolan droomt ervan om ooit ook ridder te worden, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Naast het, vaak met veel humor doorspekte verhaal rondom een ridder en zijn schildknaap, bevat het boek veel informatie over het leven van de middeleeuwse ridders. Deze informatieve blokken, duidelijk gescheiden van het verhaal, sluiten redelijk goed aan bij het verhaal en dat geldt ook voor de kleine zwart-witillustraties in het boek. Vlot geschreven, maar de personages komen toch niet echt heel gedegen uit de verf. De ridder wordt eerder neergezet als een karikatuur, dan als een levendig historisch figuur. Ook is onduidelijk waarom bepaalde woorden in een groter lettertype …Lees verder

Aanvallen! Ridders

Een verhaal over middeleeuwse ridders met gekke namen (Jolan Squire, Thomas Marningdew, Eric Wormhole), vol flauwe moppen (‘beleg, dit is iets wat je op je boterham doet’), naïviteiten (‘Ridders worden geregeld hopeloos verliefd’ (p. 108) en onhandige formuleringen (‘Het is weinig ridderlijk om u te laten gaan in scheldwoorden’). De wetenswaardigheden over de ridderwereld zijn elders beter en nauwkeuriger te lezen.

Over Luc Descamps

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Luc Descamps (Wilrijk, 27 april 1962) is een Belgisch schrijver. Hij schrijft voornamelijk jeugdboeken. Hij is met name bekend door de boekenreeks De donkere getallen, gericht op kinderen van 10 tot 14 jaar. Met het boek De donkere getallen III: de grot van Merlijn behaalde hij in 2007 de eerste prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Ook schreef hij het boek: Kristal van hoop.

Biografie

Descamps studeerde moderne talen en werkte als leraar Nederlands, Engels en Duits. In 2001 bracht hij De dodelijke pijp uit. Daarna begon hij met het schrijven van de succesreeks De donkere getallen, waarvan begin 2020 het 8ste deel verscheen. Voor deze reeks is er interesse uit Amerika om hiervan een tv-reeks te maken. In het totaal schreef hij 54 boeken, waaronder acht gidsen. De boeken die hij schrijft zijn onder te verdelen in verschillende categorieën: waargebeurde verhalen, realistische verhalen, avonturenve…Lees verder op Wikipedia