Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Lucifers bij de brand : notities

Luc Devoldere (auteur)
+1
Lucifers bij de brand : notities
×
Lucifers bij de brand : notities Lucifers bij de brand : notities

Lucifers bij de brand : notities

Een essay waarin genres en stijlen worden uitgeprobeerd. Het wordt alleen bijeengehouden door de man die het schrijft. Het wil geen dagboek zijn, maar een commentaar. Op het leven, de dingen en de boeken. Ook op de waan van de dag. De auteur wilde op een afstand gaan staan van die waan, en dan zijn lucifertje afstrijken bij de brand.
Titel
Lucifers bij de brand : notities
Auteur
Luc Devoldere 1956-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2009 | Andere uitgaves
236 p. : ill.
ISBN
9789045015781

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 30 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In het voorwoord dat aan dit boek voorafgaat, biedt Luc Devoldere korte uitleg over de ontstaansgeschiedenis van de roman en zijn intentie: het moet gelezen worden als een verzameling notities, als commentaren op 'de waan van de dag'. Die waan krijgt gestalte in de metafoor van een brand waarbij de auteur, zoals dat ook in een aan Vasalis ontleend motto staat, zijn lucifertje afstrijkt. Zo is meteen ook de titel verklaard: een tragische, zelfs absurde onderneming waarbij een haast nutteloze bijdrage wordt geleverd aan een hopeloze situatie. De lezer krijgt dus allerlei vlammetjes aangeboden met een waanzinnig laaiend hellevuur op de achtergrond.
Lucifers voor bij de brand is geen logische, doorlopende tekst, maar een lappendeken waarin kortere en langere bedenkingen elkaar aflossen; soms zijn het tweeregelige aforismen, maar soms ook essayistisch aandoende stukken die verschillende bladzijden in beslag nemen. Deze generische vrijheid laat een grote thematische vrijheid toe:…Lees verder
Devoldere (1956) is een Vlaams classicus, filosoof en essayist, sinds 1996 verbonden aan Stichting Ons Erfdeel en sinds 2008 lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal-en Letterkunde. Van zijn hand verschenen eerder reisimpressies. Reizen is ook een thema dat regelmatig terugkomt in deze bundeling fragmenten, naast seks, politiek, het verleden (klassieken, oorlog). Het boek is niet samen te vatten, hooguit zoals Cyrille Offermans deed bij de boekpresentatie: ‘Het gaat om een soort geestelijke oefeningen van een postkatholiek, concentratieoefeningen in de letterlijke zin van het woord: zich in afzondering richten op de beknoptst denkbare formulering van de meest diverse kwesties.’ De fragmenten zijn niet thematisch ingedeeld en zonder inhoudsopgave. De meeste zijn enkele regels lang, sommige beslaan meer pagina’s. Filosofische bespiegelingen, schitterende metaforen. Een boek om te lezen en door te bladeren tijdens een lange treinreis. De lezer zal daarna anders tegen de were…Lees verder

Over Luc Devoldere

Luc Devoldere (Kortrijk, 1 november 1956) is een Vlaamse classicus, schrijver en publicist.

Biografie

Devoldere studeerde oude talen en wijsbegeerte aan de universiteit van Kortrijk en Leuven en was van 1978 tot 1996 leraar Latijn en Grieks aan het Sint-Barbaracollege in Gent. In 1994 debuteerde hij als essayist met ‘Grand Hotel Italia. Een reis in de geest‘.

Sinds 1996 was hij verbonden aan de Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel vzw. In 2002 volgde hij Jozef Deleu op als hoofdredacteur en afgevaardigd bestuurder. In 2009 werd hij lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren Eind 2020 verliet hij Ons Erfdeel - De lage landen. Op 1 januari 2021 werd Hendrik Tratsaert zijn opvolger.

Werk

Als schrijver is Devoldere vooral gekend als essayist. Enkele van zijn werken: