Daisy
Nederlands

Lucifers bij de brand : notities

Luc Devoldere (auteur), Anne-Sophie Hénonin (verteller)
Een essay waarin genres en stijlen worden uitgeprobeerd. Het wordt alleen bijeengehouden door de man die het schrijft. Het wil geen dagboek zijn, maar een commentaar. Op het leven, de dingen en de boeken. Ook op de waan van de dag. De auteur wilde op een afstand gaan staan van die waan, en dan zijn lucifertje afstrijken bij de brand.
Titel
Lucifers bij de brand : notities
Auteur
Luc Devoldere
Verteller
Anne-Sophie Hénonin  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2009
1 cd
Speelduur
7:16
Oorspr. uitgever
Atlas
Aantekening
Stem: Vrouw

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 1 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Devoldere (1956) is een Vlaams classicus, filosoof en essayist, sinds 1996 verbonden aan Stichting Ons Erfdeel en sinds 2008 lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal-en Letterkunde. Van zijn hand verschenen eerder reisimpressies. Reizen is ook een thema dat regelmatig terugkomt in deze bundeling fragmenten, naast seks, politiek, het verleden (klassieken, oorlog). Het boek is niet samen te vatten, hooguit zoals Cyrille Offermans deed bij de boekpresentatie: ‘Het gaat om een soort geestelijke oefeningen van een postkatholiek, concentratieoefeningen in de letterlijke zin van het woord: zich in afzondering richten op de beknoptst denkbare formulering van de meest diverse kwesties.’ De fragmenten zijn niet thematisch ingedeeld en zonder inhoudsopgave. De meeste zijn enkele regels lang, sommige beslaan meer pagina’s. Filosofische bespiegelingen, schitterende metaforen. Een boek om te lezen en door te bladeren tijdens een lange treinreis. De lezer zal daarna anders tegen de were…Lees verder

Over Luc Devoldere

Luc Devoldere (Kortrijk, 1 november 1956) is een Vlaamse classicus, schrijver en publicist.

Biografie

Devoldere studeerde oude talen en wijsbegeerte aan de universiteit van Kortrijk en Leuven en was van 1978 tot 1996 leraar Latijn en Grieks aan het Sint-Barbaracollege in Gent. In 1994 debuteerde hij als essayist met ‘Grand Hotel Italia. Een reis in de geest‘.

Sinds 1996 was hij verbonden aan de Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel vzw. In 2002 volgde hij Jozef Deleu op als hoofdredacteur en afgevaardigd bestuurder. In 2009 werd hij lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren Eind 2020 verliet hij Ons Erfdeel - De lage landen. Op 1 januari 2021 werd Hendrik Tratsaert zijn opvolger.

Werk

Als schrijver is Devoldere vooral gekend als essayist. Enkele van zijn werken:

Suggesties