Boek
Nederlands

Mijn Italië

Luc Devoldere (auteur)
Persoonlijke bespiegelingen over Italie͏̈ en de Italiaanse cultuur.
Onderwerp
Italië
Titel
Mijn Italië
Auteur
Luc Devoldere 1956-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2006
384 p. : ill.
ISBN
90-450-1244-8

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Italië, of althans een grotendeels uit clichés opgebouwd (waan)idee ervan, is in Vlaanderen en Nederland al een tijd helemaal in. De uitgeverswereld is gretig op die trend ingesprongen en heeft ons de laatste jaren om de oren geslagen met vrnl. uit het Engels vertaalde edelkitsch met titels als Bella Toscane (sic), Bel vino en ? het mocht natuurlijk niet ontbreken ? La bella vita. Na deze stortvloed van mij intriest stemmende pulp is Mijn Italië van Luc Devoldere een ware verademing.

Mentale landkaart van Italië

Devoldere, classicus, filosoof en italianisant, had zich eerder al laten opmerken in een genre dat in Vlaanderen maar door weinigen beoefend wordt: dat van het literaire essay. En ook in zijn vorige boeken Grand Hotel Italia: een reis in de geest (1994), Wachtend op de barbaren (2002) en De verloren weg: van Canterbury naar Rome (2002) speelt Italië een belangrijke rol. Met Mijn Italië, waarin trouwens een aantal thema's uit die boeken worden hernomen en uitgewer…Lees verder
Een persoonlijke kijk van de classicus en filosoof op Italië en de Italiaanse cultuur. Geen reisboek, geen Toscaanse zon, geen dolce far niente, geen clichés, maar een eigen mentale kaart van Italië. Hij doorkruist het schiereiland van noord tot zuid, maar laat de grote cultuurmonumenten vaak links liggen. Hij heeft veeleer aandacht voor het kleine, achtergelaten monument, het bordeel, het joodse kerkhof van Gorizia, het graf van Gramsci op de Testaccio in Rome. Daar houdt hij een rede tot Pasolini, bij ons vooral bekend als cineast, maar tevens een groot schrijver, die o.a. de schitterende tekst De as van Gramsci schreef. Hij gaat ook slapen in de kamer waar Pavese zelfmoord pleegde. Hij staat stil bij de bij een groot publiek minder bekende auteurs: Gadda, de Archipoeta, Pietro Aretino, d’Annunzio. Men zoekt tevergeefs een tijdslijn: de verhalen springen van de ene periode naar de andere: van oudheid naar fascisme, van middeleeuwen naar barok. Een must voor mensen voor wie Italië ni…Lees verder

Over Luc Devoldere

Luc Devoldere (Kortrijk, 1 november 1956) is een Vlaamse classicus, schrijver en publicist.

Biografie

Devoldere studeerde oude talen en wijsbegeerte aan de universiteit van Kortrijk en Leuven en was van 1978 tot 1996 leraar Latijn en Grieks aan het Sint-Barbaracollege in Gent. In 1994 debuteerde hij als essayist met ‘Grand Hotel Italia. Een reis in de geest‘.

Sinds 1996 was hij verbonden aan de Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel vzw. In 2002 volgde hij Jozef Deleu op als hoofdredacteur en afgevaardigd bestuurder. In 2009 werd hij lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren Eind 2020 verliet hij Ons Erfdeel - De lage landen. Op 1 januari 2021 werd Hendrik Tratsaert zijn opvolger.

Werk

Als schrijver is Devoldere vooral gekend als essayist. Enkele van zijn werken: