Boek
Nederlands

Overeind in Babel : talen in Europa

Luc Devoldere (redacteur)

Overeind in Babel : talen in Europa

Bijdragen van Europese schrijvers over hun moedertaal.
Onderwerp
Talen
Titel
Overeind in Babel : talen in Europa
Redacteur
Luc Devoldere 1956-
Taal
Nederlands
Uitgever
Rekkem: Ons Erfdeel, 2007
143 p.
ISBN
9789075862928
Plaatsingssuggestie
801.4 (SISO) Talen ; Talen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 39 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit boek geeft vanuit een bijzonder perspectief een beeld van het taalgebruik in Europa. Het komt voort uit een initiatief van de Vlaams-Nederlandse vereniging Ons Erfdeel, die een aantal schrijvers heeft gevraagd hoe zij, vaak in een complexe taalsituatie, staan tegenover de taal waarin zij verkiezen te publiceren. Dat heeft geresulteerd in een aantal bijdragen over achtereenvolgens het Baskisch (Atxaga), het Berbers (Benali), het Deens (Hultberg), het Duits (Walser), het Engels (Binding), het Fins Krohn), het Frans (Lamarche), het Fries (Soepboer), het Italiaans Magris), het Litouws (Platelis), het Macedonisch (Ançevski), het Nederlands (Van Dis), het Pools Tokarczuk), het Portugees Pedrosa), het Spaans (Muñoz Molina) en het Turks (Altan). Vooral door de verschillende persoonlijke invalshoeken is dit een interessante bundel geworden, boeiend voor een ieder die in het gebruik van de verschillende Europese talen geïnteresseerd is. Elke bijdrage wordt voorafgegaan door een korte inleid…Lees verder

Over Luc Devoldere

Luc Devoldere (Kortrijk, 1 november 1956) is een Vlaamse classicus, schrijver en publicist.

Biografie

Devoldere studeerde oude talen en wijsbegeerte aan de universiteit van Kortrijk en Leuven en was van 1978 tot 1996 leraar Latijn en Grieks aan het Sint-Barbaracollege in Gent. In 1994 debuteerde hij als essayist met ‘Grand Hotel Italia. Een reis in de geest‘.

Sinds 1996 was hij verbonden aan de Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel vzw. In 2002 volgde hij Jozef Deleu op als hoofdredacteur en afgevaardigd bestuurder. In 2009 werd hij lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren Eind 2020 verliet hij Ons Erfdeel - De lage landen. Op 1 januari 2021 werd Hendrik Tratsaert zijn opvolger.

Werk

Als schrijver is Devoldere vooral gekend als essayist. Enkele van zijn werken: