Boek
Nederlands

Tegen de kruideniers : over talen, Europa en geheugen

Luc Devoldere (auteur)
+1
Tegen de kruideniers : over talen, Europa en geheugen
×
Tegen de kruideniers : over talen, Europa en geheugen Tegen de kruideniers : over talen, Europa en geheugen

Tegen de kruideniers : over talen, Europa en geheugen

Genre:
Culturele en letterkundige essays.
Onderwerp
Literatuur, Europa
Titel
Tegen de kruideniers : over talen, Europa en geheugen
Auteur
Luc Devoldere 1956-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2014
335 p.
ISBN
9789085426165 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 37 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Belgische classicus Devoldere (1956) werkte als leraar en is vanaf 2002 hoofdredacteur en bestuurder van de Stichting Ons Erfdeel. Hij ontving onder andere de prijs Letterkunde van de Vlaamse Provincies voor zijn boek uit 2002 'Wachten op de barbaren'. In zijn nieuwste boek bundelt hij een 21-tal reeds eerder gepubliceerde opstellen en essays, die hij opnieuw bewerkt heeft. Het slothoofdstuk bestaat uit een aantal korte notities bij verschillende culturele of historische zaken. Devoldere presenteert zich als een West-Europees intellectueel die op een persoonlijke manier stilstaat bij uiteenlopende historische en letterkundige aangelegenheden. Hij schrijft onder andere over het belang en de wording van talen (toegespitst op de Belgische situatie), over de schrijvers Maeterlink, Boon, Joseph Roth en Claudio Magris, over Venetië, over de Eerste Wereldoorlog en over wat herdenken eigenlijk is. Hij schrijft zeer verzorgd en maakt veel gebruik van citaten in het Frans, Latijn, Engels of …Lees verder

Over Luc Devoldere

Luc Devoldere (Kortrijk, 1 november 1956) is een Vlaamse classicus, schrijver en publicist.

Biografie

Devoldere studeerde oude talen en wijsbegeerte aan de universiteit van Kortrijk en Leuven en was van 1978 tot 1996 leraar Latijn en Grieks aan het Sint-Barbaracollege in Gent. In 1994 debuteerde hij als essayist met ‘Grand Hotel Italia. Een reis in de geest‘.

Sinds 1996 was hij verbonden aan de Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel vzw. In 2002 volgde hij Jozef Deleu op als hoofdredacteur en afgevaardigd bestuurder. In 2009 werd hij lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren Eind 2020 verliet hij Ons Erfdeel - De lage landen. Op 1 januari 2021 werd Hendrik Tratsaert zijn opvolger.

Werk

Als schrijver is Devoldere vooral gekend als essayist. Enkele van zijn werken: